Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü'nde, 27 Eylül'de kaldığı yurttan çıktıktan sonra kaybolan ve 18 gün sonra cansız bedeni Van Gölü kıyısında bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş için yürüyüş düzenlendi.
"GİZLİLİK KARARININ KALDIRILMASINI İSTİYORUZ"
Yürüyüşün ardından konuşan Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz şunları ifade etti:
"Türkiye’de 2024 yılı verilerine göre 354 kadın katledildi. Bunların 259’u ise şüpheli ölüm diye kayıtlara geçti. Türkiye’de maalesef neredeyse her gün bir yerde bir kadın cinayeti işleniyor. Van Barosu olarak devlet yetkililerine çağrıda bulunduk. Ve bizler kadın cinayetlerine son verilmesi adına defalarca çağrılarda bulunduk. Cinayetleri önlemenin öncelikli yolu tedbir almaktır. Bugün dahi etkili hukuk kurallarının düzenlenmediği bir işleyişte maalesef kadın cinayetleri gün geçtikçe daha da artmaktadır. Bu sayılar bize açık ve net gösteriyor ki kadın cinayetleri birer bireysel cinayetler değil, politik ve sistematik cinayetlerdir. İşte biz kamuoyu olarak bu cinayetlere bu ölümlere son diyebilmek adına her zaman şu çağrıyı yapıyoruz. Öncelikle tedbir alın daha sonrasında ise adaleti işletin diyoruz. İşlenmeyen bir adalet sonrasında her işlenen cinayete bir sebeptir.
İşte biz bunun için bugün burada hep birlikte Rojin’in sesi olmaya geldik. Rojin burada şüpheli bir şekilde katledildi. Rojin kaybolduğu gün de avukatlar ve aile olarak STK'lar olarak devlet yetkililerine çağrıda bulunduk. Çağrımız netti. Öncelikle etkin bir soruşturma ve arama faaliyetinin yapılmasıydı. O gün yaptığımız açıklamalarda ihlal ve ihmal edilen kusurlu etkin bir soruşturma vardı. Bu soruşturmanın etkili yürütülmesi mümkün olmayacaksa ortada bir adaletten de bahsedemeyeceğiz demiştik.
Bugün dosyada halen bile kısıtlılık kararı devam ediyor. Kısıtlılık kararı hem ailenin dosyadaki delil durumunu öğrenmesine engel hem avukatların etkili bir soruşturma yürütmesine engel hem de şeffaf bir soruşturma yapılmasına bir engeldir. Biz soruşturma dosyasını görmeden kendi hukuki deneyimlerimizle süreci yürütüyoruz. Ancak dosyadaki belgeler kamuoyunca ‘intihar’ algısı yaratmak için sızdırıldı. Biz dosyadaki gizlilik kararının kaldırılmasını belirttik. Hem savcılığa hem de bakanlığa sesleniyoruz. Adil bir yargılama için, şeffaf bir soruşturma yapılabilmesi adına, dosyaya sunduğumuz taleplerin dikkate alınarak kısıtlılık kararının ortadan kaldırılmasını istiyoruz.”
"KIZIMA SAHİP ÇIKMADILAR"
“Rojin’in okulu erken bitti” diye tepki gösteren baba Nizamettin Kabaiş, “Ben yurda hakkımı helal etmiyorum. Kızıma sahip çıkmadılar. Kızım bir gece boyunca yurda gitmedi ve bize haber vermediler. Nasıl, nerede olduğunu merak etmediler. 17 saat sonra haber verdiler. Siz Rojin’e borçlusunuz. Rojin’e bir Fatiha okumadınız, mezarına gelmediniz, aileyi hiçe saydınız. Ben hakkımı helal etmiyorum onlara. O gece nöbetçi olan iki güvenlikçi vardı. Rojin kaybolurken siz neredeydiniz? Niye siz ses etmediniz? Buradan yurda sesleniyorum. Buradaki gençleri koruyun. Rojinler gitmesin, Rojinler ölmesin. Rojin için adalet, bütün kadınlar için adalet… Kadınlara şiddet yapan eller kırılsın. Onlara en ağır cezaları versinler. Rojin'in katilini bir an önce bulun. Gece-gündüz uyku yoktur bize. Bundan sonra kalan gençlere sahip çıkın" diye konuştu.