Rock müziğin efsanesi Cem Karaca 76'ıncı doğum gününde anılıyor
Türk rock müziği efsanesi Cem Karaca, doğum gününün 76'ıncı yılında anılıyor. 'Namus Belası', 'Resimdeki Gözyaşları', 'Bu Son Olsun' gibi rock müziğine yön veren Cem Karaca, 19 yıl önce hayatını kaybetti.
Türk rock müziği sanatçısı Cem Karaca ölüm yıl dönümünde özlemle anılıyor. Sanatçı bir aileden gelen efsane sanatçı, müziğe piyano ile başladı. Annesi Toto Karaca tarafından keşfedilen Cem Karaca, Beyoğlu Spor Kulübü'nde arkadaşlarının ısrarıyla söylediği şarkıdan sonra müzik grubu kurmaya karar verdi.
Babasının diplomat olmasını istemesine karşın müzik tutkusundan vazgeçmeyen usta sanatçı, “Cem Karaca ve Bekledikleriniz”adlı bir grupta çalıp söyledikten sonra, yine kısa bir süreliğine Gökçen Kaynatan’ın orkestrasına geçti.
Yıl bitmeden “Cem Karaca ve Jaguarlar” kuruldu. 1965’te, Altın Mikrofon Yarışması’na başvurdular. Ancak ön elemeyi geçemediler.
Karaca, 1995’te tiyatro sanatçısı Semra Özgür ile ilk evliliğini yaptıktan üç gün sonra askere gitti.
Hatay'da askerlik yaptığı dönemde Anadolu kültürüne yakınlaşan Karaca, bir röportajında şöyle dedi:
"Ben o güne kadar ne garip, ilkel bir müzik diye düşünürken bir de baktım ki, benim o anda içinde bulunduğum hissiyatı o müzik canlandırıyor, dile getiriyor, anlatıyor"
O andan sonra aldığı yolla birlikte de Batı enstrümanlarıyla Anadolu müziği yapmaya karar verdi.
12 EYLÜL DÖNEMİ
Şarkının bestekarı Sarper Özsan ve plak şirketinin sahibi Ali Avaz ile birlikte yargılanan Cem Karaca'nın ceza almasına kesin gözüyle bakılıyordu.
Karaca, bu nedenle Almanya'ya gitti ve o yıl kaybettiği babasının cenazesine katılamadı. Bir yandan albüm çalışmaları yapan Karaca, çoğunu Nazım Hikmet şiirlerinin bestelerinden oluşturduğu albümüne, “Hasret” adını verdi.
Kararlaştırılan süre doldu. 6 Oca 1983’te ise, hakkında Türk vatandaşlığında çıkartılma kararı alındı. Karaca ve Yılmaz Güney aynı günde vatandaşlıktan çıkartıldı.
TÜRKİYE'YE DÖNDÜ
Memleket hasretine dayanamayan Cem Karaca, 1985’te arkadaşı Mehmet Barı’yı aracı ederek dönemin başbakanı Turgut Özal’a, ülkeye geri dönme isteğini bildirdi. O dönem Münih’e gelen Özal ile bizzat konuşarak kendini ifade etti.
Özal’ın karşılığı olumlu olduğunda hukuki işlemler başladı. Karaca, yıl bitmeden vatandaşlıktan çıkarılmasına sebep olan davadan beraat etti. 1987’de, hakkındaki gıyabi tutuklanma kararı da kaldırılınca Cem Karaca, 29 Haziran 1987’de ülkesine geri döndü.
Karaca, çok sevdiği müziğine ülkesinde devam etti.