Roboski katliamının anmasında konuşan Sezai Temelli: Utancı yaşamaya devam ediyoruz

Yayın tarihi: 28 Aralık 2019 Cumartesi 4:13 pm - Güncelleme: 28 Aralık 2019 Cumartesi 4:14 pm

Şırnak’ın Uludere ilçesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 kişinin öldüğü Uludere (Roboski) katliamının yıldönümünde, hayatını kaybedenlerin mezarı başında anıldı. Anmada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “tüm katliamların hesabının sormak boynumuzun borcudur” dedi.

Temelli, ‘acılarının ilk günkü tazeliğini koruduğunu, yalnızca acıyı paylaşmak için değil, dayanışma göstermek için de anma törenine katıldıklarını’ söyledi.

Temelli,“Roboski’yle yüzleşmediğimiz ve hesabını sormadığımız için bütün bir ülke olarak bu utancı yaşamaya devam ediyoruz. Eğer Roboski’nin hesabı sorulabilseydi belki ondan sonra yaşanan katliamlar yaşanmayacaktı, tıpkı Roboski’den önce yaşanan katliamlar gibi” ifadelerini kullandı.

Roboski Katliamı’nın üzerinden sekiz yıl geçti… İHD’den adalet çağrısı!

Temelli, Uludere dahil,‘tüm katliamların hesabının sormanın boyunlarının borcu olduğunu’ belirterek, “Bu ülkeye barışın ve demokrasinin gelmesi için her şeyden önce yaşanmış olanın bu katliamlarla, hakikatle yüzleşilmesi ve yargı önünde hesabının sorulması bir zarurettir” sözlerini kullandı.

Öldürülenlerin yakınları, akrabalarının fotoğraflarını taşıyarak mezarlığa yürüdü. Anma töreninin yapıldığı köye çok sayıda asker sevk edildi.

HDP’nin Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş ve Hüseyin Kaçmaz da Meclis Başkanlığı’na 26 Aralık’ta sunduğu önerge ile Roboski’nin araştırılması için komisyon kurulmasını talep etti.