Roboski katliamında hayatını kaybedenler anıldı

Yayın tarihi: 28 Aralık 2020 Pazartesi 11:18 am - Güncelleme: 28 Aralık 2020 Pazartesi 2:52 pm

Roboski katliamının 9. yıldönümünde adalet arayışı sürerken, hayatını kaybedenler anılıyor. Anmada konuşan HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, “28 Aralık 2011 tarihinde MGK toplantısı kararıyla bu katliamın gerçekleştirilmesi bilinmesine rağmen, bu ülkenin savaş uçaklarından atılan bombalarla bu insanların katledilmesine rağmen sorumlular hakkında hiçbir işlem yapılmaması, yargı önüne çıkarılmaması ve cezalandırılmaması elbette ki Kürt düşmanlığı ve bir halka yapılan zulmün bir göstergesidir” açıklamasını yaptı.

Roboski katliamının 9. yıldönümünde adalet arayışı sürerken, hayatını kaybedenler anılıyor. Uludere’deki (Roboski) anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP Sözcüsü Ebru Günay, milletvekilleri Sezai Temelli, Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz, Hasan Özgüneş, Kemal Bülbül, Alican Önlü, Tayip Temel ve Feleknas Uca katıldı.

“KÜRDE KARŞI İŞLENEN İNSANLIK SUÇLARININ HAFIZASI”

Anmada konuşan HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, “Konuşmama başlarken bu katliamda yaşımın yitiren 34 canımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Kederli ve acılı ailelerinin ve hepimizin bir kez daha başı sağ olsun. Roboıski’nin üzerinden 9 yıl geçti. Bu acılı süreç, bu katliam sadece burayla sınırlı kalmayan sınırları aşan, tarifsiz bir acıdır. Bu bir kaza değil, açık bir katliamdır. Devletin, hükümetin bilerek isteyerek Roboski halkını üzerine bombalar yağdırdığı ve açıkça işlediği bir katliamdır. Bu tarih yıllardır bu tür acılara tanıklık etmiştir. Bu dağlar, bu taşlar, burada yaşayan insanlar bu acılı süreçlerin hafızasıdır. Kürde karşı işlenen insanlık suçlarının, hukuksuzlukların hafızasıdır. Tahrip edilen mezarlıkların, katledilen insanların ve faili meçhullerin hafızasıdır. Bu dağlar, bu taşlar acının, gözyaşının, öfkenin hafızasıdır. Ve bu hafıza Kürt halkının tarihsel hafızasıdır. Asla unutulmayacak olan, hesabı bir gün mutlaka sorulacak olan tarihsel bir katliamdan bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİZİ EN ÇOK ACITAN, İNCİTEN, ÖLDÜREN BU KÜRT DÜŞMANLIĞIDIR”

Buldan, “Bu coğrafyada buna benzer katliamlar yaşandı, yapıldı. Maraş, Dersim, Zilan, Sur, Cizre katliamı Roboski’den farklı değildir. Ama bizi en çok öldüren şey Kürde karşı yapılan hukuksuzluk, Kürt düşmanlığı zihniyeti ve politikasıdır. Bizi en acıtan, bizi en çok inciten, bizi en çok öldüren bu Kürt düşmanlığıdır. Dünyanın herhangi bir ülkesinde o ülkeyi yönetenler kendi yurttaşının bırakın canını, tırnağına zarar gelse onurlu bir şekilde istifa ederler. Ama bizim ülkemizde bırakın onurlu bir şekilde istifa etmeyi bu suçu işleyenler, bu katliamı gerçekleştirenler korundular, kollandılar, yargı önüne çıkarılmadılar, cezalandırılmadılar. Her şey bilinmesine rağmen 28 Aralık 2011 tarihinde MGK toplantısı kararıyla bu katliamın gerçekleştirilmesi bilinmesine rağmen, başka bir ülkenin değil, bu ülkenin savaş uçaklarından atılan bombalarla bu insanların katledildiği bilinmesine rağmen o dönemin başbakanı, o dönemin Milli güvenlik yetkilileri, o dönemin bütün sorumluları bilinirken hiçbir işlem yapılmaması, hiçbir şekilde bu insanların yargı önüne çıkarılmaması ve cezalandırılmaması elbette ki Kürt düşmanlığının ve bir halka yapılan zulmün bir göstergesidir” diye konuştu.

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

9 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN HALA AYDINLATILAMADI

Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyünde 28 Aralık 2011’de savaş uçakları tarafından yapılan bombardıman sonucunda 17’si çocuk 34 kişinin hayatını kaybetmesinin üzerinden 9 yıl geçti. TSK’dan yapılan açıklamada köylülerin ‘PKK’lı sanıldığı bu sebeple bombardımanın gerçekleştiği’ ifade edildi. Katliamın ardından 9 yıl geçmesine rağmen ceza alan kimse olmadı.

3 Ocak 2012’de dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, öldürülen sivillerin ailelerine tazminat ödeneceğini ifade etmiş ancak aileler bu parayı kabul etmemişlerdi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 20 Ocak’ta Roboski’ye ilişkin,  “Ne Uludere’deki 34 vatandaşımızın, ne de Hrant Dink’in davası, geçmişte olduğu gibi, Ankara’nın derin dehlizlerinde kaybolmaz, kaybolamaz” demişti.

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ REDDEDİLDİ; TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ

Meclis’te kurulan Uludere Alt Komisyonu, konuya ilişkin hazırladığı raporda olayda kasıt olmadığını ifade ederken, HDP’nin Roboski’nin aydınlatılması için verdiği araştırma önergesi ise AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Roboski ile ilgili soruşturma hakkında Haziran 2013’te görevsizlik kararı verdi ve dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’na gönderdi. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı 7 Ocak 2013 tarihli gerekçeli kararında, “gerek şüphelilerin gerekse olayda görev yapan diğer TSK personelinin, TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde kanunun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görev gereklerini yerine getirdikleri, görev gereklerini yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri, dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığının anlaşıldığı” ifadesi ile takipsizlik kararı verildi.