Haber

Roboski dosyası yeniden AYM'ye taşındı

Roboski Aileleri, 34 sivilin hayatını kaybettiği Roboski'yi yeniden Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.

Roboski Aileleri, 34 sivilin hayatını kaybetmesiyle ilgili yeniden AYM'ye başvuruda bulundu. HDP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Ferhat Encü ve Roboski ailelerinin avukatı Kerem Altıparmak, yapılan başvuru sonrası AYM önünde açıklama yaptı. Encü, "Roboski Katliamı’nın emrini veren ve faili olanların açığa çıkarılarak hukuk önünde hesap vermelerini talep ediyoruz" derken, Altıparmak, "Bu ülkenin tarihinin en büyük sivil katliamlarından birini açığa çıkarma imkanı, hukuken AYM’nin elinde ve imkanı dahilindedir" ifadesini kullandı. Altıparmak, "AYM önünde açıklamalar artık rutin hale geldi. Türkiye’de yargı konusundaki kriz bizi son adres olarak hep buraya sürüklüyor. Davaya ilişkin bir AYM kararı zaten vardı, AİHM kararı vardı. Her ikisi kesinleştiğine göre bir kez daha AYM’ye başvuru yapılıyor. 15 Temmuz sonrasında bir önceki Maliye ve Enerji Bakanı Berat Albayrak TV’lerde açıkça Roboskî ve benzeri suç ağının düşürülmesi dahil olmak üzere eylemleri ‘FETÖ’nün yaptığını' söyledi. Bu söz tek başına yargılama için yeterli olmayabilirdi. Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar var. O kovuşturmaya yer olmadığı kararını veren savcı, FETÖ’den ihraç edilen ve hakkında ceza davası açılan birisi. Aynı şekilde bu kararın itirazı üzerine incelendiği mercii de 3 yargıçtan 2’si yine aynı örgüt üyesi olma gerekçesiyle ihraç edilip haklarında adli işlem yapılan hakimler. Bir tek hakim görevde kaldı, o hakim de Roboski davasına ilişkin verilmiş kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın bozulmasını talep eden hakim. Yani 4 yargı mensubunun 3’ü örgüt üyeliğinden ihraç edilmiş, soruşturuluyor. Sadece bir tanesi o da ‘Bu dava açılmalı’ diyen hakim görevde. Şimdi bunu Türkiye’nin en yüksek siyasi makamında oturan kişinin ifadeleri ile birlikte ortaya koyduğumuzda yepyeni bir delille karşı karşıya olduğumuz açık" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

28 Aralık 2011 gecesi Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu (Roboski) köyünde 28'i aynı aileden 34 köylü, F-16 savaş uçakları ile yapılan hava bombardımanda hayatını kaybetmişti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, "taksirle ölüme sebebiyet vermekten dolayı" açılan Roboski soruşturma dosyası hakkında 11 Haziran 2013'te görevsizlik kararı vermiş, dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderilmişti.

Genelkurmay Askeri Savcılığı ise dosya ile ilgili olarak 7 Ocak 2014'te takipsizlik kararı verdi. Roboski ailelerinin avukatlarının itirazı ise reddedildi. Roboskili aileler 18 Temmuz 2014'te Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuru yaptı, Anayasa Mahkemesi, tespit edilen eksikliklerin tamamlanmasını istedi ancak başvuru, "eksikliğin süresinde giderilmemesi" nedeniyle reddedildi. AİHM ise yapılan başvuruyu, '2 gün gecikti' diye reddetti.

https://tele1.com.tr/roboski-katliaminin-9uncu-yili-hayatini-kaybedenler-mezarlari-basinda-anilacak-296425/