Rizeli çay üreticileri isyan etti

Yayın tarihi: 11 Mayıs 2022 Çarşamba 6:12 pm - Güncelleme: 11 Mayıs 2022 Çarşamba 6:12 pm

Çay üreticileri gübre zammı ve çay alım politikalarına tepkilerini göstermek amacıyla toplandı.

Rize’de çay üreticileri, gübre zammını ve çay alım politikalarını protesto etti. Protestoya çay üreticileri ve CHP Rize İl Başkanlığı ile birlikte, çay meclisleri üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, “Yaş çay alım fiyatı desteklemelerle birlikte kilogramı en az 10 TL olsun. Üreticiyi koruyacak çay kanunu tüm tarafların katılımıyla acilen çıkartılmalıdır. Taban fiyat uygulamasına geçilsin ve açıklanan yaş çay alım bedelinin altında alım yapılması yasaklansın” dedi.

“Çayda kanun yasalaşsın” sloganlarının atıldığı protestoda bir çay üreticisi “Üç tane kartel fabrikatörüne dökme çay verilerek piyasayı oynuyorlar. Bu üreticinin alın teri ile taban fiyatıyla oynuyorlar. Bunun böyle olmamasını istiyoruz. Büyük marketler zincirine dökme çay veriliyor. Bu ülkenin kurtuluşu tarımdadır” diyerek tepkisini gösterdi.

CHP Rize İl Başkanlığı, çay üreticileri ile birlikte; üzerinde “Üreticiyi koruyan Çay Kanunu çıkarılsın”, “Yaş çay alım fiyatı 10 TL olsun” ifadelerinin yazılı olduğu pankartlarla protesto etti.

Çay Meclisi üyesi Recep Memişoğlu, “Çay üreticisinin bu bölgede sahibi olmadığını düşünüyoruz. Çay üreticisinin birebir öz özgürleri yoktur. Biz bu bölgede son 1-2 ay içinde başlatmış olduğumuz il il, ilçe ilçe çay üreticileri ile birlikte toplantılar yaptık. İmzalar topladık. 12 Mayıs Perşembe günü ÇAYKUR önünde kitlesel basın açıklaması yapacaktık. Çok manidardır. 14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanının yapacağı havalimanı açılışı bahane edilerek çalışmamız yasaklanmış.”

“ÇAYKUR VARLIK FONU’NDAN ÇIKARILSIN”

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, ÇAYKUR’un ve özel sektörün oluşacak maliyetleri üzerinden güncellemeler yapılması gerektiğini söylerken “ÇAYKUR Varlık Fonu’ndan çıkarılsın. Mevsimlik çalışan işçilerin sorunları; kadro, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, işsizlik ödeneklerinin verilmesi gibi sorunları çözülmelidir. Çay tarımımı bölgesi dışında yaşayan ve çay toplamak için gelmek isteyen ama maddi durumları bozuk olan çay üreticilerine ulaşım desteği verilmelidir. Kota ve kontenjan kaldırılmalıdır. Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak, organik çay üreticilerinin çay sertifikaları çıkarılmalıdır.” dedi.

“DEVLET KURU ÇAY SATAMADI”

Protestoya katılan bir vatandaş ise şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2 bin 600 TL’ye Rize milleti çay veriyor. Bunun hesabı nerede sorulacak? Dokuz lira veriyoruz gübreye. 9 lira hiç olmazsa… Rize’yi hepten öldürdü. 2 bin 600 lira çay veriyor. Canımı sıkıyor. Çamurda, yağmurda topluyoruz; kontenjan uyguluyorsunuz. Bu nasıl bir şey? 10 kilo kontenjan. Kesinlikle bunu çay almamak için… Devlet kuru çay satamadı. Canım çıktı.”