Rıza Sarraf’ın itirafçı olduğu Halkbank Davası ‘Law and Crime’da

Yayın tarihi: 2 Ocak 2023 Pazartesi 11:20 am - Güncelleme: 2 Ocak 2023 Pazartesi 11:20 am

ABD’nin suç, önemli davalar ve adalet temalı programlarıyla bilinen “Law and Crime” 2023’te AYM’de görülecek 8 davayı yayınladı. Listede, Halkbank davası da yer aldı.

Law and Crime Network sitesinde yayınlanan 8 önemli davalardan biri de Rıza Sarraf’ın sanık sıfatıyla yargılandığı Halkbank davası oldu.

Voa Türkçe’nin haberine göre; Halkbank davasıyla ilgili, “Türkiye’de yakından izlenmesine rağmen, Halkbank’ın milyarlarca dolarlık yaptırımları çökerten skandallarla dolu olan davası ABD’de yalnızca ara sıra dikkat çekti” yorumu yapıldı.

Ayrıca, “Bir Türk devlet bankasının adının da karıştığı milyarlarca dolarlık kara para aklama davasını, ABD Anayasa Mahkemesi 2023 yılında, küresel öneme sahip bir dizi ihtilafı karara bağlayacak. ABD’nin dava açtığı Türkiye Halk Bankası A.Ş. arasındaki duruşma 17 Ocak 2023 Çarşamba günü görülecek” denildi.

Dava sürecinde eski ABD Başkanı Donald Trump ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bağlarının da ortaya çıktığı belirtildi.

Davanın Türkiye’de sansürlendiği ve Türkiye’de mahkum edilen gazetecilere de yer verilen haberde; davanın perde arkasında yaşananların, mahkeme salonunda olanları gölgede bıraktığı belirtildi.

Öte yandan, davanın Trump ve Erdoğan için ‘utanç verici’ olabilecek derin jeopolitik yansımaları olabileceği yorumu yapıldı.

HALKBANK NEYLE SUÇLANIYOR?

Halkbank aleyhine New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde açılan davada şu suçlamalara yer verilmişti: ABD’yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak, ‘Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı İran’a para transferleri yaparak ihlal etmek için komplo kurmak, ABD bankalarını dolandırmak, ABD bankacılık ve finans sistemini dolandırmak amacıyla komplo kurmak, kara para aklamak, kara para aklamak amacıyla komplo kurmak.

Halkbank aleyhinde 15 Ekim 2019 tarihinde açıklanan 45 sayfalık iddianamede, Halkbank yönetiminin Türk hükümetinin üst düzey yetkilileri tarafından desteklendiği ve korunduğu da iddia edilmişti.

İddianamede, Halkbank’ın 2012 ve 2016 yılları arasında İran’ın uluslararası piyasalarda petrol ve doğal gaz satışından elde ettiği gelirin ülkeye girmesinde yardımcı olduğu iddia edilmişti. İddianamede Halkbank’ın, İran’ın petrol ve doğal gaz satışından elde ettiği geliri harcamasına imkan veren bir mekanizmanın, paravan şirketler ağını kullanarak uygulanmasına yardımcı olduğu belirtilmişti. Tüm bu suçlamaların, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının ihlali olduğu, Halkbank’ın yaptığı transferlerin tutarının yaklaşık 20 milyar doları bulduğu öne sürülmüştü.

Rıza Sarraf’ın dosyasına giren 50 gizli belgede ne var?