Reza Zarrab yeniden tanık mı?

Yayın tarihi: 27 Aralık 2020 Pazar 4:27 pm - Güncelleme: 27 Aralık 2020 Pazar 4:29 pm

Yılmaz Polat

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’ne itirafçı olduktan sonra 8 Aralık 2017 yılından beri bilinmeyen bir yerde tutulan Reza Zarrab’ın 1 Mart’ta başlayacak Halkbank duruşmalarında yeniden ifade vermesi bekleniyor.

İran ve Türkiye vatandaşı Zarrab’ın ikinci kez ‘tanık’ olarak dinleneceği öne sürülüyor. Zarrab, ‘banka dolandırıcılığı, kara paraaklama , kumpas kurma, sahtekarlık ’ gibi yedi suçtan yargılanıp suçlubulunmuş kendisi de suçlamaları kabul etmişti. Zarrab, dönemin bakanları Egemen Bağış , Zafer Çağlayan ve verdiği öteki rüşvetleri itiraf etmişti. Davaya bakan hakim Berman jürinin suçlu bulduğu Zarrab için henüz son kararını açıklamadı.

Zarrab’ın milyarlarca dolarlık iş yaptığı bankalardan biri de Halkbank oldu. Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın
tutukluluğu süresinde tanık olarak dinlendi. Halkbank avukatlarının geçen hafta Halkbank’ın bir üst mahkemeye yaptığı reddi-hakim talebi de reddedildi. Bankanın bundan sonra üst mahkemelere yapacağı yeni bir başvuru şansı bulunmadığı bildiriliyor. Jürili Halkbank davası 1 Mart’ta yeniden başlayacak. Hukukçular, Halkbank’ın şimdiye kadar Amerikan mahkemelerine yaptığı tüm başvuruların aleyhine sonuçlandığına dikkat çekiyor.

Hukukçulara göre, davaya bakan New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi Hakimi Richard Berman yeniden Zarrab’ın tanıklığına başvurabilir.

Zarrab yeniden tanık olursa 12 kişilik jüriye ne anlatacak? Bilemiyoruz ancak, daha önce basında yer alan itiraflarına bakılırsa banka lehine konuşmayacağı çok açık. Halkbank’ın kaderi bir anlamda‘dolandırıcı’ Zarraf’ın iki dudağının arasında. New York Güney Bölge Federal Mahkemesi’nin koronavirüs salgını nedeniyle nasıl bir yöntem
izleyeceği henüz belli değil. (telekonferans v.s.) İddianamede Halkbank hakkında ‘banka dolandırıcılığı, komplo ve kara para aklama’ dahil bankaya yöneltilen altı suçlama bulunuyor.

New York Times gazetesi, ABD Başkanı Trump Yönetimi’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebi üzerine uzun bir süre Halkbank’a karşı suçlamaların düşürülmesi için çalıştığını öne sürmüştü.
https://www.nytimes.com/2020/10/29/us/politics/trump-erdogan-halkbank.html)

Erdoğan Yönetimi’nin Biden Yönetimiyle önümüzdeki yıl sıkıntılar yaşayacağı sır değil. Trump’ın gider ayak imzaladığı S-400 füze sistemi nedeniyle Savunma Sanayii için uygulanacak (Caatsa)
yaptırımlara yenileri eklenir mi ? Kongreden yeni yaptırım tasarıları gelir mi? Şüphesiz Erdoğan’ın vereceği karara bağlı.

Biden ve Erdoğan’ın birbiri hakkında söyledikleri hatırlanırsa ‘iki saray’ arasında zor bir dört yıl olması bekleniyor.

NOT: Değerli Tele1 izleyicilerinin yeni yılını kutluyor, 2021’in virüslerden arınmış aydınlık bir Türkiye olmasını diliyorum.