Rusya anlaşamadan gitti, ABD temsilcisi Jeffrey Türkiye’ye geliyor

Yayın tarihi: 11 Şubat 2020 Salı 12:57 pm - Güncelleme: 11 Şubat 2020 Salı 1:25 pm

Reuters, Suriye’de Türk askerlerini şehit olmasının ardından Türkiye ile Rusya arasında gerçekleştirilen toplantıda bir anlaşmaya varılamadığını ve delegasyonun başkent Moskova’ya geri döndüğünü duyurdu. Gelişmelerin ardından yarın geleceği duyurulan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in bu gece Türkiye’ye geleceği öğrenildi.

Rusya’yla Türkiye’nin, Suriye’nin İdlib vilayetinde son haftalarda tırmanan çatışmaların durdurulması konusunda somut bir anlaşmaya varamadığı öne sürüldü. İddia, İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan bir Türk diplomatik kaynaktan geldi.

Rusya’dan bir heyet, bir haftada 13 Türk askerinin öldüğü çatışmaların durdurulmasını ve Suriye ordusunun İdlib’deki ilerleyişini konuşmak üzere Ankara’ya gelmişti. Heyetle hem cumartesi günü, hem de dün taraflar arasında çatışma haberlerinin geldiği anlarda iki ayrı toplantı yapılmıştı.

‘HEYET ANKARA’DAN AYRILDI’

Ancak Reuters’a isim vermeden konuşan Türk yetkili, Moskova ve Ankara’nın çatışmaların nasıl durdurulacağı konusunda somut bir anlaşmaya varamadığını söyledi. Yetkili, Rus heyetinin belirgin bir anlaşma yapılmadan Ankara’dan ayrıldığını belirtti.

SURİYE’DEKİ ORTAK DEVRİYE TÜRKİYE OLMADAN YAPILDI

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkanı Yuriy Borenkov, “Türkiye tarafının ortak devriyeye katılmamasından dolayı, Rus askeri polisleri devriye görevlerini yalnız gerçekleştirdi. Devriye görevlerinin tamamı onaylanan planlar doğrultusunda yerine getirildi ve olaysız geçti” dedi.

Böylece Türkiye bir hafta içinde üçüncü kez devriyeye gelmemiş oldu. Türkiye daha önce 3 ve 6 Şubat’ta devriyeye katılmamıştı.

İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde yasadışı silahlı örgütler tarafından ateşkes ihlalleri de tekrarlandı. Son 24 saatte 21 kez ateş edildi. (Sputnik)