Restoran ve kafe işletmecilerinden yeniden açılmak için 5 maddelik öneri

Yayın tarihi: 21 Ocak 2021 Perşembe 9:09 am - Güncelleme: 21 Ocak 2021 Perşembe 9:09 am

Koronavirüsün en çok etkilediği meslek gruplarından olan restoran ve kafe işletmecileri dükkanlarının tekrar açılması için 5 maddelik öneri sundu. Restoran ve kafe işletmecileri en ağır tedbirlere razı olduklarını belirterek “şimdi açılmazsak yüzde 30’umuz bir daha hiç açılmayacak” uyarısı yaptı.

Geçen yıl mart ayında başlayan Koronavirüs salgınının etkileri hâlâ devam ediyor. Yazın açık bırakılan restoran ve kafeler, salgında ikinci dalganın yaşanmasıyla yeniden kapatıldı. Kira ve çalışanlarının ödemelerini gerçekleştirmekte zorlanan, kapılarına kilit vurmanın eşiğine gelen işletmeciler, açılmak için 5 maddelik teklif sundu.

Ekonomik sıkıntı çeken esnaf, ‘kardan mezar’ hazırladı: Esnaf öldü

Hürriyet’ten Burak Coşan imzalı habere göre, sektörün açılmak için sunduğu beş madde şöyle:

1- Restoranlar bir an önce ‘en sert tedbirlerle’ açılsın, alınan tedbirlere uymayanlar gerekirse kapatılsın.

2- Müşterilere HES koduyla restoranlara giriş yapsın.

3- Aşılamada yeme-içme sektörü çalışanlarına öncelik verilsin, risk en aza indirilsin.

4- Hijyen kuralları en katı şekilde uygulansın burada tavize izin verilmesin.

5- Masalar arası sosyal mesafeye dikkat edilsin, uymayanlar cezalandırılsın.

“EN SERT DETBİRLERE RAZIYIZ”

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, “Alınabilecek en sert tedbirlere de razıyız. Bu işi iyi yapanlarla kötü yapanlar ayırt edilsin. Kurallara uymayanlara en sert cezalar verilsin. Hatta işletmeyi kapatmaya kadar giden cezalar uygulansın” dedi.

“AÇILACAK EN ERKEN TARİHTE AÇILMASINI İSTİYORUZ”

Big Chef’s’in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli de, “HES kodu ve alınacak ek tedbirlerle restoranların açılabilecek en erken tarihte açılmasını bekliyoruz. Katı kurallar getirilse de işini iyi yapan restoran ve kafeler bunlara uyarak açılabilir. Bu kurallara uymayanlara en sert şekilde ceza verilebilir. Böylece işini iyi yapanlarla yapmayanlar ayırt edilebilir. Yeme-içme sektörüne aşılama konusunda da öncelik verilmeli. Bir an önce açılmak dışında vergi muafiyeti ve desteklere de ihtiyaç duyuyoruz” diye konuştu.

“SÜREÇ UZARSA YÜZDE 30’U BİRDAHA AÇILMAYACAK”

Yeme-içme sektörünün kapalı olmasının 2 milyon aileyi yakından ilgilendirdiğini söyleyen Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Kaya Demirer, “Aşılama programında yeme-içme sektöründe olanlar öne alınsın. Eğer açılma süreci biraz daha uzarsa, yeme-içme sektöründe bulunan işletmelerinde yüzde 30’u bir daha açılamayacak” ifadelerini kullandı.