Resmi Gazete’de yayımlandı! Yurt dışından getirilecek ilaç ve iğneye bile vergi ödenecek

Yayın tarihi: 15 Mart 2022 Salı 8:32 am - Güncelleme: 15 Mart 2022 Salı 8:56 am

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Gümrük Kanunu‘nda değişikliğe gidildi. Düzenlemeyle vergiler yüksek oranlara çekildi, ‘hediyelik eşya’ya da vergi geldi.

Gümrük Kanunu’na maktu vergiler getirildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete’deki değişiklikler 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Kanuna göre posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gerçek kişiye gelen ve ticari miktar mahiyet arz etmeyen, kıymeti 150 Euro’yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Euro’yu geçmeyen ilaç cinsi eşya (iğne vs.) üzerinden AB ülkelerinden gelmesi halinde yüzde 18, diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 30, ‘4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda IV sayılı listede yer alan eşya’ olması durumunda ise ilave olarak yüzde 20 oranında vergi tahsil edilecek. Kitap ve basılı yayınlardan ise vergi alınmayacak.

Bakanlıktan ‘vergi borcu’ kararı

ŞİRKETLERDEN DE VERGİ ALINACAK

Tüzel kişiye gelen ürünler 22 Euro’yu aşmıyorsa yukarıdaki vergilerin uygulanması kararı alındı.

HEDİYELERDEN DE VERGİ ALINACAK

Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen hediyelik eşyalara da yukarıdaki vergiler aynen uygulanacak. Burada istisna olarak ‘Yolcu beraberinde gelen EK-9 listesi’ dışındaki ürünlere uygulama yapılacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan karar şöyle: