Para bitti saray yine vergiye sarıldı… Kararname ile telefondan dövize, yurt dışından gelen postaya vergi geldi

Yayın tarihi: 15 Mayıs 2019 Çarşamba 9:31 am - Güncelleme: 15 Mayıs 2019 Çarşamba 1:17 pm

Döviz işlemlerine satış tutarı üzerinden Cumhurbaşkanı kararıyla binde 1 vergi geldiği açıklanırken. Yurt dışından gelen posta ve eşyalara da vergi getirildi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1 vergi alınacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik şöyle;

14/5/2019 TARİHLİ VE 1103 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARININ EKİ

KARAR

MADDE 1- 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergisi Kanunnuun 33 üncü maddesinde yer alan banka ve sigorta muameleleri vergisi nispetlerinin tespitine ilişkin 28/8/1998 tarihli ve 98/11591 sayılı Bakanlar Kurulu kararının eki Kararın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“e) Kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1, aşağıda sayılan kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden sıfır;

1) Bankalar ile yetkili müeseselerin kendi aralarında veya birbirlerine yaptıkları kambiyo satışları,

2) Hazine ve Maliye Bakanlığına yapılan kambiyo satışları,

3) Döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak, döviz kredisi kullanılan ya da kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan kambiyo satışları,”

MADDE 2- Bu karar yayımı tarihinde yürürülüğe girer,

MADDE 3- Bu karar hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

Yurt dışından getirilen eşyalara da vergi kondu!

YURT DIŞINDAN GETİRİLEN EŞYALARA DA VERGİ KONDU

Yurt dışından televizyon, müzik çalar ve cep telefonları yolcu beraberinde 2 yılda bir getiriliyordu artık 3 yılda bir getirilebilecek. Değeri bin 500 Euro’yu geçmemek şartıyla posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşyalar ile yolcu beraberinde getirilen ve belirlenen limiti aşan eşyaların değeri üzerinden vergi alınacak.
Yurt dışından televizyon, müzik çalar ve cep telefonu getirme hakkı 3 yılda bir olarak düzenlendi. Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, kıymeti bin 500 avroyu geçmemek şartıyla posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşyalar ile yolcu beraberinde getirilen ve belirlenen limiti aşan eşyaların değeri üzerinden vergi alınacak.

O EŞYALARDAN İSE YÜZDE 20+20 VERGİ ALINACAK

Eşyalardan tahsil edilecek vergi oranı, Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelirse yüzde 18, diğer ülkelerden ulaşırsa tek ve maktu olarak yüzde 20 olacak. Bu eşyaların 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda ekli 4 sayılı listedeki eşyalardan olması durumunda ilave yüzde 20 vergi uygulanacak.

Daha önce 2 yıl olan yolcu beraberinde televizyon, müzik çalar ve cep telefonu getirme hakkı için öngörülen süre, düzenlemeyle 3 yıl olarak belirlendi.

Türkiye’deki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığıyla gelen ve bedeli gönderi başına 150 avroyu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitap ve benzeri basılı yayınlardan yine vergi alınmayacak. Karar, 15 gün sonra yürürlüğe girecek.