Haber

Resmi Gazete kararı kafa karıştırdı! Mazot, gübre ve prim desteği kaldırıldı mı?

Resmi Gazete'de yayımlanan'2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı' kafa karıştırdı. CHP desteklerin kısmen kaldırıldığını iddia etti, Bakanlık ise desteklerin olduğu gibi devam ettiğini açıkladı.

AKP'nin yanlış tarım politikası çiftçiyi bitirdi. Ürününü tarlada bırakan çiftçiler her gün isyan ederek desteklerin arttırılmasını talep ediyor. Dün Resmi Gazete'de yayımlanan bir genelge çiftçiyi isyan ettirdi ve kafaları karıştırdı.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım'a göre mazot, gübre ve prim destekleri tamamen kaldırıldı. Yıldırım sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Mazot, gübre ve prim desteği kaldırıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025- 2027 dönemi bitkisel üretim destekleri açıklandı. Karara göre, 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği tamamen kaldırıldı. Çiftçi son kez 2024 üretim yılı için gübre, mazot ve prim desteği alacak. Yeni destek sisteminde 2025 yılı için dekar başına 244 liralık katsayı belirlendi. Temel destek , planlı üretim ve ürün geliştirme için belirlenen katsayı ile bu destek miktarı artacak." ifadelerini kullandı.

"17 KALEM ÜRÜNDE PRİM DESTEĞİ KALDIRILDI"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem ise, 17 kalem üründe prim desteğinin tamamen kaldırıldığını söyleyerek, "2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 ürüne ait prim desteklerinin kaldırılması, Türk tarımını büyük bir çıkmaza sürükleyecektir. Tarımda sürdürülebilirlik sağlamak ve üreticilerimizi desteklemek yerine, bu tür kararlarla çiftçilerimizin elini kolunu bağlayarak daha büyük sorunlarla baş başa bırakıyorsunuz. 2025 yılında belirlenen 244 TL'lik dekar başına temel ödeme katsayısı, artan maliyetler karşısında yetersiz kalacaktır. Üstelik, bu desteklerin hangi kriterlere göre belirleneceği ve gelecekte nasıl bir artış göstereceği konusunda hiçbir açıklama yapılmamıştır. Sabit bir katsayı uygulaması, değişken ekonomik koşullar göz önüne alındığında ciddi bir yanlışlık olacaktır." dedi.

"DESTEK KALEMLERİNDE SADELEŞTİRMEYE GİDİLDİ"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sosyal medya hesabından kararla ilgili yaptığı açıklamada bazı destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildiğini belirtti. Yumaklı açıklamasında, "İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı. İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi. Bitkisel üretim yapan ÇKS'ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak. Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek. Yine bu kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçilerimizi, planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği bir takım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız." dedi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, iddialara sosyal medya üzerinden yanıt verdi. Yumaklı, mazot ve gübre desteğinin kaldırılmadığını, yeni modelde mazot ve gübre desteğinin "Temel Destek" olarak revize edildiğini söyledi. Yumaklı yaptığı açıklamada, "Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan çiftçilerin temel destek sisteminde mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre desteğinin yüzde 25'i karşılanacaktır" dedi.

https://tele1.com.tr/aldigi-urune-fiyatindan-cok-vergi-odeyen-milli-sporcu-isyan-etti-siz-insanlarla-dalga-mi-geciyorsunuz-1129127/