Protez gözler, gözünü kaybedenler için çok yaygın, oldukça kullanılan bir tedavi seçeneğidir. Her yaştan ve cinsiyetten insan, travmatik bir göz yaralanması, hastalık veya göz veya yüzdeki bozukluklar nedeniyle bir gözü veya bazı durumlarda her iki gözü çıkarılabilir. Böyle durumların devamında istenirse eğer protez göz takılabilir. Protez bir gözün amacı, gözün eksik olduğu göz çukurunda dengeli bir yüz görünümü oluşturmak ve rahatlığı artırmaktır.

Günümüzde protez gözler artık cam küre değildir, o şekilde üretilmemekte. Bunun yerine, protez göz, göz yuvasına yerleştirilen yuvarlak bir implant içerir. İris, göz bebeği, beyaz ve kan damarları eklenerek, doğal bir göz gibi görünmesi için yapılmış implantın üzerine kaydırılır. Disk gerektiğinde çıkarılabilir, temizlenebilir ve değiştirilebilir. Bir protez göze ihtiyacınız varsa, kitlesel üretilen ve özelleştirilmiş bir fit veya renge sahip olmayan "stoklu" veya "hazır" bir göz satın alabilirsiniz. Ya da göz doktoru tarafından sadece sizin ve sizin ölçülerinize göre  yapılmış bir göz sipariş edebilirsiniz. Kişiye özel bir göz; göz boşluğuna daha iyi oturur ve diğer gözünüze uyması için daha doğal bir renge sahip olur.

Protez göz ameliyatının maliyeti nedir?

Merkezimizde doktorlarımızın ve tıbbi personelin niteliklerine ve ayrıca cerrahi ve lazer müdahaleleri için yenilikçi tekniklerin uygulanmasına büyük önem verilmektedir. Doktorlar, düzenli olarak tazeleme kurslarına katılan Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki prestijli tıp okulları temelinde daha yüksek bir tıp eğitimine sahiptir. Pek çok uzman oftalmoloji alanında bilimsel derecelere sahiptir ve bilimsel faaliyetlerde aktif rol alır. Kliniğin uzmanları, hastanın yüksek kaliteli tıbbi bakım alması için tedavi sürecini dikkatle izler. Bazı sağlık sigortası planları, protez göz fiyatları tamamını veya bir kısmını karşılar. Sigorta olmadan, yurt dışında göz doktorları bir akrilik göz ve implant için değişmekle beraber 2.500 ile 8.300 $ talep edebilir. Sigortayla bile, cerrahınıza ve doktorunuza yaptığınız her ziyarette ve muayenede ek bir ücret ödemeniz beklenir. Ameliyatın kendisi çok zaman almaz.  Ameliyattan sonraki ilk 72 saat içinde ağrı ve mide bulantısı gibi yan etkiler yaşayabilirsiniz. Bu prosedürü geçiren kişiler genellikle en az iki gece hastanede kalırlar ve kendilerini hazır hissettiklerinde eve giderler. Bu noktadan sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz ancak ameliyat pansumanınıza dikkat etmeli ve dikişlerinizin alınması için iki hafta sonra doktorunuza yeniden dönmelisiniz. Ameliyatın tamamen iyileşmesi hataya göre değişe de üç ila dört ayı bulabilir.

Protez göz ameliyatı sırasında ne olur?

Hasta, yaralı veya kusurlu göze sahip çoğu insan için, protez göz takılmadan önce gözü çıkarmak için ameliyat gereklidir. En yaygın cerrahi göz çıkarma türlerinden biri de enükleasyontür. Tüm göz küresinin çıkarılmasını içerir. Cerrah, gözün yuvarlak, gözenekli bir implant yerleştirecektir. İç çıkarmada sklera çıkarılmaz. Bunun yerine; gözün içindeki gözenekli materiyal olan implantın kapanması için kullanılır. Bu işlem, bazı insanlarda daha kolaydır. Genel olarak hızlı bir iyileşme süresine sahiptir. Bu ameliyatlar sırasında, göz kapağınızın arkasına geçici bir süre kalacak olan şeffaf plastik "kabuk" yerleştirilecektir. Bu şeffaf kabuk, ameliyatı izleyen ilk birkaç hafta boyunca göz yuvasının kaslarının kasılmasını önler. İyileştikten sonra, ameliyattan yaklaşık 6 ila 10 hafta sonra, protez göz takmak için göz doktorunuzu ziyaret edebilirsiniz ve gözünüzü takmak için yardım isteyebilirsiniz. Göz doktorunuz, protez bir göze uyması veya oluşturması için göz yuvanızın modelini almak için köpük gibi bir malzeme kullanacaktır. Plastik kabuk çıkarılacak. Tamamen iyileştiğinizden sonra ise ameliyattan üç ila dört ay sonra günlük kullanım için protez gözünüzü alacaksınız.

Protez Göz Hareketi

Ameliyat sırasında cerrahınız göz implantınızı göz dokusuyla kapatacaktır. Bu dokuya, mevcut göz kaslarınızı bağlarlar. Bunun yapılmasının sebebi ise doğal göz hareketine izin vermek içindir. Protez gözünüz sağlıklı gözünüzle senkronize hareket etmelidir. Ancak protez gözünüzün doğal gözünüz kadar tam olarak hareket edemeyeceği unutulmamalıdır. Protez göze sahip olmanın görünümü nasıldır? Protez gözler genellikle eski gözü daha güvenli bir şekilde değiştirmek için kullanılır. Protez yaptırmak, göz kaybının ardından kendinize olan güveninizi artırabilir. Ayrıca, protez gözün takılması ve bakımı göreceli olarak kolaydır.

Protez bir gözün bakımı nasıl olmalıdır?

Protez gözünüzün bakımı minimum ama düzenli bakımı gerektirir. İşte bazı ipuçları: • Protez gözünüzün ayda bir çıkarın ve sabun ve suyla iyice temizleyin. Temiz olması oldukça önemlidir. • Göz yuvanıza geri yerleştirmeden önce kurulayın. • Doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe proteziniz yerinde uyuyun. • Bu amaç için tasarlanmış bir piston kullanarak protez gözünüzü göz yuvanıza yerleştirebilirsiniz. • Akrilik protezi çok sık çıkarmayın. • Akrilik protezinizin üzerine kayganlaştırıcı göz damlaları kullanın. • Akrilik protezinizdeki kalıntıları gerektiğinde durulayın. • Protezinizi her yıl göz doktorunuz tarafından parlatın. • Genel olarak beş yıl önerilse de protezinizi gerekirse daha erken değiştirin. Protez bir göz yaptırmayı düşünüyorsanız, doktorlarımızla konuşabilir ve istediğiniz göz ile ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Kliniğimizi arayabilir, mail atabilir ya da WhatsApp üzerinden randevu alabilirsiniz. Adres: Mecidiyeköy Mah Naci Kasım Sk Ayşe Hanım Ap Mecidiyeköy Merkez PTT Yanı Daire: 6 Şişli/İstanbul, Türkiye Telefon: +90 542 592 22 74 WhatsApp: +90 542 592 22 74
Muhabir: Alp Yanardağ