Renault, bir hidrojen bataryasından güç alan yeni otomobil prototipini tanıttı

Yayın tarihi: 23 Mayıs 2022 Pazartesi 8:00 am - Güncelleme: 22 Mayıs 2022 Pazar 7:12 pm

İklim değişikliği konusundaki endişeler yüzünden karbon bazlı yakıtlardan uzaklaşılması gerekiyor. Bu yüzden otomobil üreticileri de son yıllarda gitgide daha çok elektrikli otomobillere yöneliyor. Bu elektrikli otomobiller lityum-iyon bataryalardan güç alıyor.

Ancak karbon bazlı yakıtlara tek alternatif lityum-iyon bataryalı otomobiller değil. Az sayıda da olsa hidrenle çalışan araba da bulunuyor. Hidrojenle çalışan bu otomobillerin son örneği Fransız otomobil üreticisi Renault’dan geldi.

Fransız otomobil üreticisi, hidrojenle çalışan otomobil prototipini bu hafta Paris’te düzenlenen ChangeNOW zirvesinde tanıttı. Renault’un klasik modellerinden Scénic’in bu modifiye edilmiş versiyon, hidrojenle çalışan bir bataryadan güç alıyor.

hidrojen

 

Hidrojen kullanan bataryalar kilogram başına daha fazla enerji depolayabildikleri için lityum iyon bataryalardan daha iyi performans sergiliyorlar. Ancak bu bataryaları dolduracak hidrojenin elde edilmesi için de epey bir enerji harcanması gerekiyor, bu yüzden hidrojen bataryalar pek tercih edilmiyor.

Fransız otomobil üreticisi batarya hakkında daha fazla detay paylaşamasa da Twitter’da bir paylaşım yaparak bu bataryanın HYVIA’nın hidrojen dolum istasyonlarından şarj edilebileceğini açıkladı. Otomobil 2024 yılında çıkacak olsa da şirket hidrojen bataryanın 2030’dan önce ticari kullanıma sunulmayacağını açıkladı.

Şirketin CEO’su Luca de Meo, aynı zamanda aracın yüzde 70’inin geri dönüştürülmüş malzemeden yapılacağını açıkladı. Araba ömrünü tamamladığında ise yüzde 95’i geri dönüşüme girecek.

Xiaomi Mi Band 7, 24 Mayıs’ta çıkıyor