Rektörlük 5 ay sonra bildirdi: Can Candan’ın görevden alınmasında Erkan Baş tweeti ‘suç unsuru’ sayılmış!

Yayın tarihi: 29 Aralık 2021 Çarşamba 10:41 am - Güncelleme: 29 Aralık 2021 Çarşamba 4:00 pm

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan, hakkında açılan soruşturmanın nedenini 5 ay sonra öğrendi. Candan, soruşturma başlatılmasında TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın tweetini alıntılamasının suç unsuru sayıldığını söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde 14 yıldır öğretim görevliliği yapan sinema ve belgesel alanında dersler veren Can Candan’ın görevine AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla üniversiteye vekaleten atanan Prof. Dr. Naci İnci son vermişti. Candan hakkında başlatılan soruşturmanın sebebi belli oldu. Candan, kendisine açılan soruşturma nedeninin TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın tweetini alıntılayarak paylaşması olduğunu söyledi.

Candan, soruşturma yazısının kendisine 5 ay sonra geldiğini ifade etti. Yazının ayrıntılarını sosyal medya hesabından paylaşan Candan, rektörlüğün 29 Aralık’ta kendisini savunmaya çağırdığını duyurdu.

“SORUŞTURMA YASAYA AYKIRIDIR”

Rektörlüğün 29 Aralık’ta kendisini savunmaya çağırdığını duyuran Candan, rektörlüğe sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Candan, “Yapılan soruşturma usul ve yasaya aykırıdır” diyerek, savunma vermeye gitmeyeceğini de söyledi.

Can Candan, Twitter hesabından şunları aktardı:

“16 Temmuz tarihli (o gün paylaştığım) mesnetsiz iddialar ve hakkımda soruşturma açıldığı iddiası içeren “görevine son verdik” yazısından 5 ay sonra ilk defa elime Boğaziçi Rektörlüğü’nden bir yazı daha ulaştı.

Bu yazıyla 29 Aralık günü beni ilk defa soruşturmaya davet ediyorlar. Beş buçuk ay önce yürütmedikleri, sonuçlandırmadıkları ama haksız, hukuksuz olarak görevden alınma sebebim olarak gösterdikleri soruşturmayı şimdi yürütmeye çalışıyorlar. Neden mi?

Çünkü açtığım dava sürecinde üst mahkeme nerede soruşturma belgeleri dedi. Madem soruşturma yapmadınız, nasıl görevden alınma sebebi olarak yürütmediğiniz, sonuçlandırmadığınız soruşturmayı kullanır, beni ve öğrencilerimi mağdur edersiniz?

Peki, soruşturmaya sebep gösterdiğiniz paylaşıma ne demeli? Bir haber portalında çıkan ve alıntıladığım (bana ait olmayan) sözleri tırnak içine alarak Twitter’da paylaşmam…

Erkan Başkan (@erkbas) söylediklerini bir haber portalından alıntıladım bak neler oldu…

Bir süredir meslektaşlarım neden kampüse girişimin engellendiğini soruyorlar atanmış yönetime. Sonunda yazılı bir yanıt alınabildi…

Gerekçe “idari soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırma kararı verilmesi”ymiş. Yani açtıklarını iddia ettikleri ama yürütüp, sonuçlandırmadıkları soruşturmayı gerekçe gösterip üniversiteye girişimi 11 Ekim’den bu yana engellemekteler.

Ve evet, soruşturma açma nedenleri de yukarıda paylaştığım benim sözlerimi içermeyen, alıntı içeren Twitter paylaşımım!…

Peki görevden uzaklaştırılan 14 yıllık bir Boğaziçi akademisyeni derslere, konferansa, söyleşiye davet edilirse kampüse girişi engellenebilir mi? Eşini ofisine bırakamaz, doktorundan sağlık hizmeti alamaz, müşterisi olduğu banka şubesine gidemez, arkadaşlarını ziyaret edemez mi?

Üyesi olduğum sendikam @egitimsen tüzüğüne göre hâlâ iş yeri temsilcisiyim @egitimsenboun Üniversitede sendikal faaliyet yürütmemin engellenmesi (17.12.2021 tarihinde yapıldığı gibi ) suç değil mi? @EgitimSenst6 @KESK1995
@etuc_ces

Umarım Hukuk Fakültelerinde bir vaka çalışması olarak incelenir günün birinde bu yaşadıklarım. Epey öğretici malzeme var gibi bu yapılan hukuksuzluklarda…

Ve bu gecelik son olarak: Bu “soruşturma davet yazısı”na dair yazılı beyanımdan: “Yapılan soruşturma usul ve yasaya aykırıdır. Makamınızın çağrısına yönelik yanıtlarım yazılı olarak sunulmakta olup ayrıca belirtilen tarih ve saatte makamınıza gelinmeyecektir.”