Reklam yaptığını söylemeyen sosyal medya fenomenine rekor ceza

Yayın tarihi: 10 Şubat 2022 Perşembe 10:00 am - Güncelleme: 9 Şubat 2022 Çarşamba 8:00 pm

Sosyal medya paylaşımlarında nasihat eder gibi reklam yapan fenomen, 114 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Reklam yaptığını söylemeyen sosyal medya fenomenine rekor ceza! Reklam Kurulu tarafından yeni bir ceza, sosyal medya fenomeninin reklam olduğunu kamuoyuna açıklamaması nedeniyle geldi. Örtülü reklam yaptığı için 114 bin lira cezaya çarptırılan fenomen ismin tüketicileri yanılttığı belirtildi.

İsmi açıklanmayan sosyal medya fenomeninin “ürün tanıtımı” gibi bir açıklama yapmadan kişisel tavsiye niteliğinde sunduğu bir ürün için rekor ceza ile karşı karşıya kaldı. Reklam Kurulu’nun örtülü reklam dediği bu durum, 114 bin lira para cezasına çarptırıldı.

fenomen

Bildiğiniz gibi sosyal medya fenomenleri reklamları ve işbirlikleri sayesinde takipçilerinden gelir elde ediyor. Nispeten yeni olan bu gelir yöntemi herhangi bir düzenlemeye tabi değildi, ancak Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasıyla değişti.

Bakanlık, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a istinaden yeni bir kılavuz hazırlayarak, sosyal medyada reklam veren ve yaptıran kişilerin bu kılavuza uyması gerektiğini belirtti. Sosyal medya fenomeninin yaptığı tanıtım paylaşımları, Reklam Kurulu tarafından gizli reklam olarak değerlendirilerek fenomene 114 bin lira para cezası kesildi.

 

Konuyla ilgili TRT Haber’e konuşan Bilişim Hukuku Uzmanı Sertel Şıracı, Bakanlığın bu kılavuzu geçen yıl yayınladığını ve sosyal medyadaki kullanıcıları yanıltıcı bilgilerden korumak istediğini belirtti.

Sertel Şıracı’ya göre sosyal medya fenomenleri bu cezaya dikkat etmeli ve uyarı olarak almalı. “Aslında bize verilen ceza sayısı fazla olsa da verebileceği asgari cezayı vermiştir.” söz konusu.

“Influencerlara yapılacak ödemelerin bir banka hesabına aktarılması ve vergilerin oradan otomatik olarak kesilmesine ilişkin düzenleme var. Sonuçta bir tüketici için promosyon reklamı yapıyorsanız bunun reklam olduğu mesajını vermeniz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Google, 2,4 milyar dolarlık dava ile karşı karşıya