Rekabet Kurulu’ndan iki şirkete soruşturma

Yayın tarihi: 6 Kasım 2021 Cumartesi 10:36 am - Güncelleme: 6 Kasım 2021 Cumartesi 10:36 am

Rekabet Kurulu, Mey İçki ve Fransız gözlük devi EssilorLuxottica’ya soruşturma açtı.

Rekabet Kurulu’nca iki teşebbüs hakkında soruşturma açıldı. Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Fransa merkezli EssilorLuxottica S.A’nın optik piyasasındaki rakiplerinin ‘faaliyetlerini zorlaştırıcı ve dışlayıcı nitelikteki’ davranışlarının Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiği iddiası üzerine yürütülen ön araştırma karara bağlandı. Kurul, ön araştırma sonucu elde edilen bulguları ‘ciddi ve yeterli’ bularak EssilorLuxottica S.A hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

Kurul’un EssilorLuxottica ile ilgili yaptığı açıklamada ise şöyle denildi: “Optik piyasasındaki rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırıcı ve dışlayıcı nitelikteki davranışlarının 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. ve. 6. maddelerini ihlal ettiği iddiası üzerine yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.
Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 21 Ekim 2021 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; 4054 sayılı Kanun’u ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak; EssilorLuxottica S.A. hakkında soruşturma açılmasına, 21-51/709-M sayı ile karar verdi.”

MEY İÇKİ HAKKINDA CEZA YAPTIRIMI AÇIKLAMASI

Öte yandan, Mey İçki’nin 4054 sayılı kanunun 6’ncı maddesini ihlal ettiği iddiası üzerine yürütülen ön araştırma da, Rekabet Kurulunca karara bağlandı. Kurul, Mey İçki San. ve Tic. AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı.

Rekabet Kurulu’nun internet sitesinde Mey İçki ile ilgili yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Rekabet Kurulu tarafından alınan soruşturma kararları, hakkında soruşturma açılan teşebbüs ya da teşebbüs birliklerine kararın tebliğ edilmesini takiben kamuoyunun bilgisine sunulur. Kamuoyunun Rekabet Kurulu kararları hakkında bilgilendirilmesi kapsamında yapılan bu açıklamalar, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin ya da teşebbüs birliklerinin 4054 sayılı Kanun’u ihlal ettikleri, Kanun kapsamında ceza yaptırımı ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamaz.”

İLGİLİ KANUN MADDELERİ NE DİYOR?

4054 sayılı Kanun’un 4. maddesi, ‘rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan nitelikteki eylemler’ olarak tanımlanıyor. Aynı kanunun 6. maddesi şu kararı kapsıyor: “Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır.”