Reina sanığı Abdulkadir Maasharipov tahliyesini istedi

Yayın tarihi: 8 Ağustos 2019 Perşembe 4:19 pm - Güncelleme: 8 Ağustos 2019 Perşembe 4:21 pm

39 kişinin yaşamını yitirdiği Reina saldırısı davasında sanık Abdulkadir Maasharipov tahliyesini istedi.

Ortaköy’deki eğlence merkezi Reina’ya 1 Ocak 2017 yılbaşı gecesi düzenlenen ve 39 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin 18 kişinin tutuklu yargılandığı 58 sanıklı davaya devam edildi. Tutuklu sanık Abdulkadir Maasharipov tahliyesini istedi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Silivri Ceza İnfaz Kurumları’nın karşısındaki duruşma salonunda yaptığı duruşmaya tutuklu sanıkların tamamı ve 7 tutuksuz sanık ile tarafların avukatları katıldı. Duruşma savcısından esas hakkındaki mütalaasını açıklaması beklenirken, savcı iş yoğunluğu ve duruşma sıklığı nedeni ile mütalaasını henüz tamamlamadığını belirtti ve ek süre istedi. Savcı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

SANIK MASHARİPOV TAHLİYESİNİ İSTEDİ

Cumhuriyet’in haberine göre, davanın tutuklu sanığı Abdulkadir Maasharipov Türkçe olarak “Tahliyemi isterim” dedi. Masharipov’un Avukatı Atanur Demir, önceki celsede tahliye olan Masharipov’un resmi eşi Zarina Nurullayeva ve gayri resmi eşi Tene Traore’nin tahliye edildikten sonra serbest bırakılmadıklarını ve göç idaresinde tutulduklarını öne sürdü. Bu iki kişinin bu nedenle duruşmaya gelmediğini öne süren Avukat Demir, “Duruşmaya getirtilmediler” dedi.

Nurullayeva ve Traore hakkında yurtdışı yasağı konulduğunu hatırlatan Avukat Demir, mahkeme kararına rağmen bu kişilerin sınır dışı edilmek istendiğini iddia etti ve “Yargılamaları devam eden kişiler sınır dışı edilmemeli” ifadelerini kullandı. Demir, sanıkların sonraki duruşmada hazır edilmeleri için mahkeme tarafından müzakere yazılmasını talep etti. Diğer sanıklar ve avukatları tahliye talebinde bulundu.

Nurullayeva ve Traore’nin bir sonraki duruşmaya katılmak istemeleri halinde hazır edilmeleri için Göç İdaresi’ne talimat yazılmasına karar veren mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmederek duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDE YER ALANLAR

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 2017 yılının ilk saatlerinde Ortaköy’deki eğlence merkezi Reina’ya düzenlenen saldırıda 39 kişinin öldüğü, 79 kişinin de yaralandığı bilgisine yer veriliyor. İddianamede, saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen Abdulkadir Masharipov hakkında, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme”, “39 kişiyi nitelikli şekilde kasten öldürme”, “79 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs etme”, “Silahlı terör örgütüne üye olma”, “Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alma ve bulundurulma” suçlarından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile bin 555 yıldan 2 bin 397 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyor.

Masharipov’un eşi Zarina Nurullayeva’nın da arasında bulunduğu 4 sanık hakkında da aynı cezalar istenirken, diğer 52 sanık hakkında da, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” ve “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçlarından birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.