Reina katliamı sanığı Masharipov hakkında istenen ceza belli oldu

Yayın tarihi: 27 Ocak 2020 Pazartesi 1:42 pm - Güncelleme: 27 Ocak 2020 Pazartesi 1:42 pm

Ortaköy’deki eğlence merkezi Reina’da yılbaşı gecesi düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin 18’i tutuklu 58 sanıklı davada, mütalaa açıklandı. Savcı, saldırıyı gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov’un 39 kişiyi kasten öldürme ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlarından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Masharipov hakkında hazırladığı iddianamede, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmeö, 39 kişiyi nitelikli şekilde kasten öldürmeö, “Silahlı terör örgütüne üye olma”, “Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alma ve bulundurma” suçlarından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 555 yıldan 2 bin 397 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. İddianamenin hazırlanmasının ardından Masharipov’un da aralarında bulunduğu 57 sanığın yargılanması sürüyor.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları’nın karşısındaki duruşma salonlarında görülen dava, iddianamenin okunması ve kimlik tespitinin yapılmasıyla 11 Aralık 2017 tarihinde başlamış, mahkeme savunma için söz verdiğinde, Masharipov savunma yapmamıştı.

İFADEYİ KABUL ETMEMİŞTİ

Saldırının üzerinden 2 yıl geçmesinin ardından Avukat Atanur Demir, Masharipov’un kapalı oturumda savunma yapmasını talep etmişti. Avukatın talebini kabul eden mahkeme heyeti, basın mensuplarını ve izleyicileri dışarı çıkardı. Türkçe savunma yapan Masharipov, emniyet ve hakimlikte verdiği ifadeyi reddetmişti.

Saldırıyı yapmadığını öne süren Masharipov, 2 Ocak 2017 tarihinde arkadaşının kendisini uykudan uyandırdığını, haberlerde kendisinin fotoğrafını gösterdiğini ve panikleyerek saklandığını iddia etmişti. Masharipov savunmasında, “Olay gecesi elinde kalaşnikof olan kişi ben değilim. Benim olduğumu söyleyen taksici ve polis gelip beni teşhis etsin” demişti.