Referandumda ‘hayır’ açıklaması nedeniyle para cezası alan Cebeci’ye tazminat ödenecek

Yayın tarihi: 30 Aralık 2022 Cuma 10:11 am - Güncelleme: 30 Aralık 2022 Cuma 10:11 am

Anayasa değişikliği referandumunda basın açıklaması nedeniyle 109 TL’lik para cezasına çarptırılan dönemin Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Ali Rıza İlker Cebeci’nin bireysel başvurusu sonuçlandı. AYM, Cebeci’ye 10 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

Ali Rıza İlker Cebeci, 16 Nisan 2017 Anayasa değişikliği referandumunda “Toplumsal Sağlığımız İçin Referanduma Hayır Diyoruz” başlıklı ortak basın açıklamasına katıldı. Açıklamada Türk Tabipleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Devrimci Sağlık-İş Sendikası da yer aldı.

Dönemin Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı olan Cebeci’ye kuruluş amacı dışında beyan” olduğunu gerekçe göstererek, birliğin yönetim kurulu başkanı Ali Rıza İlker Cebeci’ye 109.64 TL idari para cezası verildi.

Karara itiraz eden Cebeci, Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu ancak başvurusu reddedildi.

Cebeci daha sonra 2018 yılında AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Başvurusu sonuçlanan Cebeci hakkındaki karar Resmi Gazete’de yayınlandı.

CEBECİ’YE TAZMİNAT ÖDENECEK

AYM, Başsavcılığın idari para cezasını 5326 sayılı kanunun 32. maddesi gereğince değerlendirdi. “İdari yaptırım kararının uygulanabilmesi için daha önceden ilan edilmiş bir emrin varlığı ve kişilerin bu emre aykırı davranışlarının tespiti gerekir” denilen açıklamada, “Başsavcılığın atıfta bulunduğu 3224 sayılı kanunda 5236 sayılı kanuna atıf bulunmadığı gibi daha önceden ilan edilmiş bir emir de yoktur” ifadelerine yer verildi.

“Açıklanan gerekçelerle başvurucunun Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir” açıklamasının yapıldığı AYM kararında, başvurucu Ali Rıza İlker Cebeci’nin “ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine” ve “10.194,70 TL yargılanma giderinin ödenmesine” karar verdi.

ZAMANINDA DOĞRU GÖRÜŞÜ İFADE ETTİĞİMİZ AÇIĞA ÇIKMIŞ OLDU

T24’ten Alkan Şahin’in haberine göre; konuya ilişkin açıklamada bulunan Cebeci, 2017 referandumunda “evet” çıkması halinde, “sağlıksız bir toplum” olacağına kanaat getirdiklerini belirterek “hayır” çağrısı yaptıklarını ve basın açıklamasına imza attıklarını söyledi. Başsavcılık tarafından verilen para cezası hakkında, “hiç sorun değildi” diyen Cebeci, konunun ana fikrinin, “felsefik düzeyde” olmasından dolayı AYM’ye başvurduğunu ifade etti.

“Seçimlerden sonra ‘hayır’ çağrısının ne kadar doğru” olduğunu anladıklarını söyleyen Cebeci, “evet sonucu Türkiye’nin nereye geldiğini görüyoruz” dedi.

Cebeci, şunları söyledi:

“Kasım 2016’da, Türk Dişhekimleri Birliği Başkanlığı’na seçilmiştim. Oda başkanlarını toplayıp hayati önem taşıdığını düşündüğümüz referandum seçimi için yüksek bir kabulle, ‘hayır’ deme ve dillendirme kararı aldık.

Meslek örgütü olarak derdimiz aslında, ‘sosyal iyilik’ halidir. Sağlığın tam sağlık olmasının yolu aynı zamanda sosyal iyilik halidir. Bu referandumda ‘evet’ çıkması halinde sosyal iyilik olmayacağını, sağlıksız bir toplum olacağını düşünerek görüş bildirdik.

Para cezası hiç sorun değildi. Olay felsefik düzeyde olduğu için cezayı ısrarla AYM’ye taşıdık. Zamanında doğru görüşü ifade ettiğimiz de AYM’nin bu kararıyla açığa çıkmış oldu. Bu günlerle de sonucunda, ‘evet’ çıkan referandumda Türkiye’nin nereye geldiğini görüyoruz.”

Dört partiden ‘Türban yasası’na ‘referandum’ şartlı ‘evet’