REDD grubu vokalisti Doğan Duru’dan müzik sektörüne salgın eleştirisi

Yayın tarihi: 2 Mayıs 2020 Cumartesi 4:41 pm - Güncelleme: 4 Mayıs 2020 Pazartesi 3:47 pm

Devletin sunduğu ekonomik paketlerin müzikle uğraşanlar için bir faydasının olmadığını vurgulayan REDD grubu vokalisti Doğan Duru, müzik sektöründeki dernekleri suskun kalmakla eleştirdi.

Covid salgınının, tüm dünyada yarattığı sağlık tehdidinin yanı sıra, pek çok sektörün yaşadığı olumsuz etkiler gibi Türkiye’de de geniş yelpazede kısa, orta ve uzun vadede eğlence ve yeme içme sektörünün tehdit altında olduğu aşikar. Şimdiden restoran zincirlerinde çalışan binlerce servis görevlisinin, iş yerlerinin kapanmasına paralel olarak, iş akitlerinin feshedildiği medyaya yansımıştı.

Tıpkı yeme içme sektörü gibi, müzik, sinema, tiyatro gibi kültür sanat kollarının başını çeken bu disiplinler de ekonomik olarak tehdit altında. Sektör emekçilerinin sosyal yardımlaşma ve dayanışma fonlarından, kendilerini koruyacak ve bu süreci olabildiğince az hasarla atlatmaya çalışacak yardımlardan faydalanamadığı gözlemleniyor.

Geçtiğimiz günlerde İKSV, Türkiye’de kültürel alanda kamu desteğine ilişkin mevcut durumun değerlendirilmesini içeren ve önerilerden oluşan bir rapor hazırlamıştı. Raporun ve raporda yer alan tavsiye metinlerinin kısa vadede ne kadar karşılık bulabileceğini zaman gösterecek.

Redd: AKP’li sanatçıları CHP belediyelerinde konser verirken göreceğiz

REDD grubu vokalisti Doğan Duru da,  konu ile ilgili sosyal medyadan müzik sektöründe, emekçilerin salgın sürecinde yaşadığı ekonomik ve sosyal olumsuzluklar bağlamında, devletin sunduğu ekonomik paketlerin, sektör çalışanları noktasında bir karşılığı olmadığını vurguladı.

Duru, müzik sektöründe bu duruma çağrı yapacak, yaşanan sıkıntıları dile getirecek dernekleri ve paydaşların ses yükseltmesi gerektiği konusunda eleştirdi.

Doğan Duru Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları dile getirdi;

“Bir grup düşünün, konsere gidiyor. Araç şoförü,turne menajeri, menajer, davul teknisyeni, gitar teknisyeni, prod. menajeri, ses teknisyeni… Grubun tamamı, en az 4 kişi olsun; tüm bu insanların 2 aydır gelirleri “sıfır” ve bu konuda kimse bir şey yapmıyor. Açıklanan paketlerin bu insanlarla alakası yok…

Kenarda köşede parası olan şanslı, ama bu sektörde öyle bir değer yok. Herkes evinde müzik dinliyor, müzik dünyasında olanlar da içlerindeki umutsuzluğun sesini. Muhtemelen yakında görüşmeyeceğiz ve zaten zayıf olan bu sektör daha da zayıflayacak. Artistliğe gerek yok. Kendi adıma değil başkaları adına da bunları yazıyorum. Sektörden 3-4 kişi  paylaşıyor.

İşte bu yüzden de birlik olup gürültü yapamıyoruz. “Van için Rock” zamanı da böyleydi. Bir çok isim bir tarafında biz varız diye önce gelmedi, çalmak istemedi, son dakika fikir değiştirdiler; baktılar ki herkes orada. Senin de ekibin şu an zor durumda kendi egonu yut, içindeki öfkeni uyut. Bu işin çığırtkanlığını yapabilecek 3 dernek var.

Bu dernekler ne yapar ne eder bilemem ama çabalarını evde umutsuzca oturan herkes görmeli. Varsın başaramasınlar ama görevleri bu. “kör kulak” duyana “sağır göz” görene kadar çabalayın. Çabaladınız da görmediysek demek ki yetmedi. Mecburen biz kendi formülümüzü çalıştıracağız. Bir konser yapınca %60’dan fazlası vergiye gidiyor üstelik. Vergi verirken var ama; pakette yok olan bir sektör bu sektör”