Haber

Rapor yayınlandı: Türkiye kadınları şiddete karşı korumada başarısız

İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Türkiye’de a Yönelik ve Aile İçi Şiddetle Mücadele: Korumadaki Zaafların Ölümcül Sonuçları" raporunu yayınladı. Raporda Türkiye'nin şiddete uğrayan kadınları korumada, kadınlara yönelik saldırıların faillerini cezalandırmada başarız olduğu bilgisine yer verildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye’nin Temmuz 2021’de İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çekilmesi kapsamında bir rapor hazırladı. "Türkiye’de Kadına Yönelik ve Aile İçi Şiddetle Mücadele: Korumadaki Zaafların Ölümcül Sonuçları" başlıklı raporda yetkililerin kadınları şiddete karşı koruma, şiddetin tekrarını önleme ve faillerin cezalandırılması konusundaki başarısızlığı incelendi. Raporda, daha önce kadınların haklarında uzaklaştırma veya koruma kararı çıkarttığı faillerin şiddetlerine devam etmesi ve bunun sonucunda işlenen kadın cinayetleriyle alakalı olarak, Türkiye'nin aile içi şiddete karşı etkili koruma sağlamakta, aile içi şiddete maruz kalanlara yardım etmekte veya kadınlara yönelik saldırıların faillerini, bu faillerin tekrar eden şiddet geçmişine sahip oldukları durumlarda dahi cezalandırmakta başarısız olduğunu gösterdiği belirtildi.

"RİSKLER YETKİLİLER TARAFINDAN BİLİNMESİNE RAĞMEN KADINLAR ÖLDÜRÜLDÜ"

İncelenen 6 vakada, karşı karşıya kaldığı risklerin yetkililerce bilinmesine ve faillere daha önce önleyici tedbir kararları verilmiş olmasına rağmen kadınların öldürüldüğü kaydedildi.

"YETKİLİLERİN HAREKETE GEÇMESİ İÇİN SOSYAL MEDYAYA BAŞVURMA İHTİYACI VAR"

Yetkilileri göreve çağırmak için sosyal medya, televizyon gibi araçların kullanılma ihtiyacının olduğunu belirten raporda, "Bu raporda incelenen vakalar da dahil olmak üzere Türkiye’deki aile içi şiddet vakalarında kadınlar, onların kızları veya avukatları, yetkililerin harekete geçmesini sağlamak için, genellikle sosyal medya, zaman zaman da yazılı basın veya televizyon üzerinden seslerini duyurmayı tercih ediyorlar. Bu yöntem bazen başarılı olsa da bu tür taktiklere başvurma ihtiyacı, yetkililerin koruma sağlama veya mağdurların karşı karşıya olduğu risklere yanıt verme konusundaki ihmal ve kusurlarını açığa çıkartan bir itham niteliği taşıyor." ifadelerine yer verildi. https://tele1.com.tr/cinsel-saldiri-tehdidinde-bulundugu-kadini-evine-zorla-girip-darp-etti-627919/