‘Rakamlar böyle devam ederse’ dedi, uyardı: Bayramda yasaklar geri gelecek mi?

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2020 Perşembe 11:51 am - Güncelleme: 2 Temmuz 2020 Perşembe 11:52 am

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, katıldığı bir programda Türkiye2nin koronavirüs sürecine ilişkin açıklamalar yaptı. Vaka sayılarının bu seyirde devam etmesi Kurban Bayramı’nda yasak olabileceğini söyleyen Prof. Özkan, okulların açılmasının da bir dezavantaj olduğunu ifade etti.

Türkiye’de koronavirüsten can kaybı 5 bin 150 oldu

Habertürk TV’de yayınlanan Serap Belet ve Selçuk Tepeli ile ‘Gün Başlıyor’ programına katılan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, Türkiye’nin vaka sayısında binli rakamların altına inmesi gerektiğini vurgulayarak, vaka sayısının düşmemesi durumunda Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağının uygulanacağını dile getirdi. Prof. Özkan, “Kişisel kanaatim rakamları düşüremezsek Kurban Bayramı’nda bir engel geleceğini düşünüyorum. Rakamlar böyle devam ederse yasaklar yeniden gelebilir. Çünkü biz sarılmadan, öpüşmeden duramıyoruz” dedi.

Bakan Koca, vaka dağılımını il il açıkladı: Yüzde 53,74’ü İstanbul’da tespit edildi

OKULLARIN AÇILMASI

Okulların açılmasıyla ilgili de konuşan Prof. Özkan, şöyle dedi:

“Okulların açılmasıyla ilgili her türlü plana hazırlıklıyız. Ancak, şu anda 15 Ağustos’ta ya da eylülde okulların açılır ya da açılmaz diye bir karar çıkması mümkün değil. Her şey toplumun elinde. Eğer kurallara uyup, vaka sayısını düşürürsek toplu alanlarda daha rahat bir yaşam sürecine gireceğiz. Bizim toplumumuz hastalanıp daha sonra tedavi olmaya odaklıyız. Vatandaş alması gereken tedbirleri biliyor ama hayatına uyarlamıyor. Toplumdaki sağlık okur-yazarlığıyla ilgili Sağlık Bakanlığı’yla 2017’de yapılan çalışmaya göre yüzde 70 düşük. Yani 10 kişiden 7’si sağlıkla ilgili bilgiyi anlama bulma, anlama konusunda yetersiz.”

EKİM AYINDA ARTIŞ

“Ekim ayında influenza ile birlikte bu tip hastalıkların artmasını bekliyoruz. Bu dönemde okulların açılması da bir dezavantaj. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu da bunun farkında. Evlerimizde de kontrollü sosyal mesafemizi korumalıyız. Sadece sokakta maske takmak yeterli değil. 65 yaş üstü daha fazla hastalanıyor ve entübe oluyor. Ölümlerde 70 yaş ve üzeri. Yaş ortalamamız arttıkça yoğun bakıma ihtiyacımız artıyor. Bu yüzden biraz daha sabretmemiz gerekiyor.”

AVRUPA SINIR KAPILARINI NEDEN AÇMADI?

Prof. Özkan, Avrupa’nın Türkiye’ye sınırlarını açmamasına ilişkin de Türkiye’nin vaka sayısının yüz binde 20 olmasının gerekçe olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Artışın pandemi sürecinin ilk ayları olan mart ve nisana göre artış hızı çok yüksek değil, ancak binli rakamların altına inmemiz gerekiyor. Avrupa Birliği’nin kabul ettiği yüz binde 16 vaka sayısı Türkiye’de yüz binde 20. Bu nedenle bize sınırlarını açmadı. Bilim Kurulu olarak bizi her türlü plana hazırlıklıyız. Salgın dinamik bir süreç.”

Prof. Dr. Müftüoğlu vahim durumu yazdı: Eylül’de okulları unutun