‘Rabia Naz soruşturmasında DNA sonuçlarında yeni bir oyun oynanıyor’

Yayın tarihi: 24 Kasım 2019 Pazar 1:12 pm - Güncelleme: 24 Kasım 2019 Pazar 1:12 pm

Şüpheli şekilde hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan, Yaşar Mert Vatan ve Atika Vatan’ın verdiği DNA örnekleri, Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı tarafından incelendi. Gazeteci Metin Cihan soruşturmada DNA raporları üzerinden yeni bir oyun oynanmaya çalışıldığını iddia etti.

 

Gazeteci Metin Cihan kendisine ait sosyal medya hesbaından yaptığı açıklamada ” Rabia Naz’ın giydiği yelekteki ve tırnağındaki DNA örnekleri abi ve babanın DNA’sı ile eşleşti. sırf aileyi zan altında bırakmak ve hepimizin onlara şüpheyle bakması için yapılan bir çalışmaydı” ifadelerini kullandı.

Rabia Naz soruşturmasında DNA sonucu açıklandı!

Metin Cihan’ın yaptığı paylaşımlar şu şekilde:

  • rabia naz’ın giydiği yelekteki ve tırnağındaki dna örnekleri abi ve baba’nın dna’sı ile eşleşti. sırf aileyi zan altında bırakmak ve hepimizin onlara şüpheyle bakması için yapılan bir çalışmaydı ve bu amaçla servis edildi. yeni örtbas yöntemini şaşkınlıkla izliyorum. anlatayım.
  • rabia naz dosyasını soruşturan ve/veya dosyayı okuyan polis, savcı, ilgili, yetkili hiç kimse aile üyelerini suçlayamaz. suçlamayacak. anne’nin baba’nın ve abi’nin olay günü ilgili saat diliminde nerede ne yaptıkları zaten dosyada delilli ve tanıklı olarak sabit. asıl amaç başka.
  • araya küçük bir not ekleyip sonra devam edeyim. bu ölümde ailenin suçlandığı tek 1 durum vardı. ilk senaryoda “annesi oyun oynamasına izin vermediği için rabia naz’ın intihar ettiği” iddia ediliyordu. 1,5 yıl sonra bugün o senaryoyu polis ve savcı dahil artık kimse savunmuyor.
  • dediğim gibi, bu dna sonucuyla aileyi soruşturma dosyasına şüpheli diye yazmalarına ihtimal vermiyorum. çünkü sadece mevcut dosyaya giren delil ve tanıklık boyutuyla baksak bile aile bireylerinin ilgili saat diliminde rabia’ya temas etmesi için klonlanmış falan olması gerekiyor.
  • eşleşen dna örnekleri ya (muhtemelen) rabia naz’ın ölümüne yol açan olay(lar) öncesinde oradaydı ya da bulunduktan sonra gerçekleşmiş olabilecek fiziksel temastan kaynaklı.. peki soruşturma açısından anlamı yok mu? var. tırnaktaki dna’nın yabancı birine ait olmadığı kesinleşti.
  • ne yazık ki bence amaç bunu belirlemek değildi. iki hafta önce başsavcılık “baba ve abi dna vermeyi reddetti” diye açıklama yapmıştı. ertesi gün baba oğul dna verdiler. dna’nın aileden erkek bireye ait olduğu zaten tespit edilmişti. bekledikleri sonucu alıp hızla servis ettiler.
  • “rabia naz’ın tırnağındaki dna abisine/babasına ait çıktı.” bence her şey bu haber içindi. baba ve savcılık arasında olağanüstü bir mücadeleye tanık oluyoruz. şimdi savcılık olayı çözmek yerine aileyi cezalandırıyor, zor durumda bırakıyor, toplum desteğini baltalamaya çalışıyor.
  • baba’nın talep ettiği dna eşleştirmeleri yoğun kamuoyu baskısı sonucunda nihayet 1 yıl sonra gerçekleşiyordu. bu dna eşleştirmesi 10 günde tamamlanıp sonuç açıklandı. aileyi zor durumda bırakacak bir konu olduğunu düşündüklerinde, savcılık maşallah yıldırım hızıyla çalışıyor.
  • açıkçası ben bu durumdan memnunum. savcılık olayı çözmemekte ısrar edip (çünkü çözerse kendi dahli ortaya çıkacak) aileyi itibarsızlaşacağını umdukları planlara devam ettikçe bazı şeyler daha net anlaşılıyor. sürecin bundan sonra daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyorum.
  • soruşturmadaki tüm beceriksizliği, usulsüzlüğü, örtbas çabasını ve rabia naz’ın ölümünün niçin kimsenin çözemediği bir düğüme dönüştüğünü ilerleyen günlerde belgelerle detaylı olarak anlatmaya devam edeceğim. planladıkları gibi örtbas edemeyeceklerine artık daha çok inanıyorum.
  • son olarak hâlâ kafası karışık olan varsa, aslında bunca lafa gerek yok. tek bir şey düşünmek yeter. rabia naz’ın ölümünden aile sorumlu olsaydı 1,5 yıldır onların “intihar” diyerek konuyu kapatmaya çalışması savcılığın ise detaylı araştırma yapması gerekirdi. hep tam tersi oldu.

ŞABAN VATAN’DAN SÜLEYMAN SOYLU’YA

Şüpheli şekilde hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan kendisine ait sosyal medya hesabından İçişleri Bakanı Süleyman Soyluya ”Vallahi billahi bulamamistiniz ama ben buldum.” ifadelerini kullandı.

İşte Şaban Vatan’ın Süleyman Soylu’ya yazdığı cevaplar:

  • Bakan bey 12/10/2018 de plaza gibi DNA olayı vardida neden vallahi billahi birşey bulamadık demistiniz . İstifa edin lütfen okul çantası kor olan kişinin dahi ayağına takılacak durumda bukunmus 5.5 saat sonra bu fotoğraftandamı haberiniz yoktu . Ya yelegi sırt kısmı tertemiz .
  • Bakan bey hani pantolonunda toz yoktu,hani iki damla kan vardi ayakkabisinda, hani sırt üzeri 7m. surunmuştu.Vallahi billahi bulamamistiniz ama ben buldum. Tırnak DNA si mevzudunuda ben çıkarmıştım.12/10/2018 dosyada olan DNA . Şimdi aileye saldirdiniz senmisin adalet arayan diye
  • Bakın bakan bey kayıp olan aylar sonra dosyaya verilen okul çantası fotografi vallahi billahi birşey bulamamistiniz ben üzerine gidince bulunuyor . Ben üzerine gidince tırnak DNA sida incelene biliyor .Ne oldu 1ci adli tıp uydurma raporu Bugün imkansız oldu Allah büyük bakan bey

DNA SONUCU AÇIKLANMIŞTI

Giresun’da şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Rabia Naz Vatan’ın ölümüne ilişkin soruşturmada baba Şaban Vatan, oğlu Yaşar Mert Vatan ve eşi Atika Vatan’dan DNA örneği alınması için başvurmuş ve DNA örneği vermişti. İncelenen DNA örneklerine ilişkin sonuç Trabzon Adli Tıp Kurumu tarafından açıklandı.

Trabzon Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan otopsi raporunda hayatını kaybeden 11 yaşındaki Rabia Naz’ın sol el tırnağında bir erkeğe ait DNA tespit edilmiş olayın basına yansıması sonrası Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 11 Kasım’da yazılı açıklama yapılmıştı.

Başsavcılık açıklamasında, “Baba Şaban Vatan, kendisinden ve oğlundan kan örneği alınmasına rıza göstermemiştir. Bu nedenle otopside bulunan erkek DNA karşılaştırması ile ilgili kesin bir kanaate ulaşılamamıştır” denilmesinin ardından baba Şaban Vatan, oğlu Yaşar Mert Vatan ve eşi Atika Vatan’dan DNA örneği alınması için başvurmuş ve DNA örneği vermişti.

DNA ÖRNEKLERİNİN RAPORU AÇIKLANDI

Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı tarafından hazırlanan 20 Kasım 2019 tarihli raporda, “Rabia Naz Vatan’a ait olduğu bildirilen mavi renkli kolsuz yelekten tarafımızca 4B şeklinde numaralanıp alınan 1 adet örnekten elde edilen karışık otozomal DNA profili, Yaşar Mert Vatan’a ait otozomal DNA profili içerdiği, ancak Şaban Vatan ve Atika Vatan’a ait DNA profillerini ise içermediği tespit edildi. Rabia Naz Vatan’a ait olduğu bildirilen sol el 1 adet tırnak örneğinden elde edilen karışık otozomal DNA profilinin, Yaşar Mert Vatan ve Şaban Vatan’a ait otozomal DNA profillerini birlikte içerdiği, ancak Atika Vatan’a ait DNA profilini ise içermediği tespit edildi” denildi.

NE OLMUŞTU?

Giresun’un Eynesil ilçesinde 12 Nisan 2018’de, evlerinin önünde yaralı olarak bulunan Rabia Naz Vatan kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Baba Şaban Vatan kızının trafik kazası sonucu yaralandığını ve çarpan kişi ve yada kişilerin kızını yaralı halde evinin önüne bıraktığını iddia etmişti.