Qualcomm vs Mediatek. Dengeler değişti mi?

Yayın tarihi: 14 Haziran 2022 Salı 7:30 am - Güncelleme: 13 Haziran 2022 Pazartesi 7:41 pm

Son zamanların en çok sorulan sorularından biri olan Qualcomm mu MediaTek mi sorusuna, ünlü bir araştırma şirketi yayınladığı raporla yanıt veriyor.

Mobil işlemci sektöründeki rekabet günden güne kızışıyor. Bu alanda birçok farklı firma rekabet halinde olsa da, öne çıkan iki isim genelde Qualcomm ile MediaTek oluyor. Hatırlayacağınız üzere bu rekabette Qualcomm uzun süre tartışmasız lider konumundayken, MediTek tarafından piyasaya sürülen Dimensity 9000 yonga seti dengeleri bir anda değiştirmişti.

 

Tabi bunda Qualcomm’un verimlilik anlamında ciddi problemler yaşayan Snapdragon 8 Gen 1 yonga setinin payı da yadsınmadı. Ancak durumu çabuk toparlayan Qualcomm, sorunlardan arındırılmış bir yonga setini yani Snapdragon 8+ Gen 1’i piyasaya sürünce, Dimensity 9000’in pabucu bir kez daha dama atılmış oldu.

 

İşte ünlü araştırma ve analiz şirketi Counterpoint tarafından yapılan araştırmalar da, bu verileri doğrular nitelikte sonuçlara ulaştı. Şirket tarafından paylaşılan rapora göre, mobil işlemci sektörünün tartışmasız lideri tüm pazarın %44’üne sahip olan Qualcomm oldu. İkinci sırada MediaTek’i görmeyi bekleyebilirsiniz ancak hiç de öyle değil.

 MediaTek

En çok tercih edilen mobil işlemciler sıralamasında ikinci sırada, iPhone 13 serisi ile fırtınalar estiren Apple bulunuyor. Apple’ın tüm pazardaki payı %26 seviyesindeyken, üçüncü sıraya ise %19’luk pazar payıyla MediaTek oturuyor.

 

Güney Koreli teknoloji devi Samsung %7’lik payıyla kendine ancak 4. Sırada yer bulurken, UNISOC ise %3’lük oranıyla ancak 5. olabiliyor. Listenin son sırasındaki isimse, geçtiğimiz yılın ilk çeyreğince %8’lik paya sahipken bu yılın ilk çeyreğindeki pazar payı %1’e gerileyen Huawei oluyor. Tabi şirketin bu gerilemesindeki en önemli nedenin Amerika’nın ambargosu olduğunu da bir kez daha hatırlatalım.

Samsung Galaxy Xcover 6 Pro bir kez daha görüldü