Qualcomm Huawei için yonga seti üretecek

Yayın tarihi: 17 Kasım 2020 Salı 7:30 am - Güncelleme: 15 Kasım 2020 Pazar 11:13 am

Çip dünyasının önde gelen isimlerinden Qualcomm Huawei için lisans girişimlerinde bulunduğu iddiasını onayladı.

Teknoloji sektörünü az çok yakından takip edenlerin de bildiği üzere Huawei uzun bir süredir ABD ambargosu altında. Özellikle Trump hükümeti bu ambargo için çok çalıştı. Fakat önümüzdeki yıldan itibaren ABD’nin yönetim koltuğuna Biden gelecek. Dolayısıyla Huawei için bazı ambargoların da kalkması söz konusu.

Hali hazırda ABD merkezli bir şirketin Huawei ile iş birliği yapması için lisans alması gerekiyor. Yani hiç bir ABD merkezli şirket gerekli kurumlardan izin almadan direkt olarak Huawei ile ticaret yapamıyor.

Her geçen gün Huawei ile ticaret yapabilmek için lisans alan ABD merkezli şirketlere bir yenisi daha ekleniyor. Asıl sürpriz ise bu şirketlerden birisinin de Qualcomm olması.

Qualcomm Huawei

Sürprizin nedeni aslında şu. Bilindiği üzere Huawei kendi yonga setini üretebilen sınırlı sayıdaki şirketten birisi. Fakat bu yongaların seri üretimi için TSMC’nin fabrikalarına ihtiyaç duyuyor. TSMC ise ABD ile yaptığı anlaşma gereği Huawei’den sipariş alınımını durdurdu.

Dolayısıyla ABD’nin TSMC’nin önünü kesip, Huawei’yi Qualcomm’a muhtaç etmesi biraz garip duruyor.

Hali hazırda Huawei’nin kendi dökümhanesini kurmak için çalışmalara başladığı biliniyor. Fakat Çinli üreticinin 5nm bir üretim sürecine ulaşması muhtemelen çok uzun zaman alacaktır. Elbette yine de bekleyip göreceğiz.

iPhone 12 Mini kriz yarattı! Detaylar için tıklayın