Putin’den ‘Güvenli Bölge’ desteği: Olumlu bir adım!

Yayın tarihi: 27 Ağustos 2019 Salı 6:41 pm - Güncelleme: 27 Ağustos 2019 Salı 6:48 pm

Rusya’ya günübirlik ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin ile bir araya geldi. İki isim görüşme sonrası ortak açıklama yaptı. Putin, güvenli bölge ile ilgili soruya, “Türkiye Cumhuriyeti’nin güney sınırlarında güvenli bölge oluşturması Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlaması açısından olumlu bir adım” yanıtını verdi.

Rusya’ya günübirlik ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin ile bir araya geldi. Erdoğan ve Putin, 1 saat 20 dakika baş başa görüştü. İki isim görüşme sonrası ortak açıklama yaptı. Putin’in konuşmasından satır başları:

“Rusya ve Türkiye ilişkileri dostluk, karşılıklı saygı ve çıkarlar üzerinde gelişmektedir. TürkAkım projesinin inşaatı planlı bir şekilde devam ediyor. İkinci hat kurulunca doğalgazı Avrupa’ya transit sevk edebileceğiz. Seneye Rusya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100. yılını kutlayacağız. Türkiye Rus turistleri arasında son derece popüler. Uluslararası konular arasında elbette en çok Türkiye meselesini görüştük. Rusya ve Türkiye Astana formatında işbirliği yapıyor. Sahadaki durumu istikrarlı hale kavuşturmak ve daha da ilerletmektir. Anayasa Komitesi’nin devreye girmesiyle ilgili konuları görüştük. En kısa sürede Cenevre’de çalışmaya başlanacağını umut ediyoruz. Vize rejimi konusunda adımlar atmaktayız. İdlib’deki durumdan kaygılıyız. Suriye’nin toprak bütünlüğüne bağlı kalmak önemli. Moskova ve Ankara İdlib’de çatışmasızlık bölgesindeki saldırılardan endişe duyuyor.”

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Bu anlamlı ziyareti, gerek Rusya, gerekse dünyadaki savunma sanayileri, uzay teknolojileri ile alakalı gelişmeler konusunda önemli bir sıçrama olacağına inanıyorum. Rusya’da bu fuar sebebiyle bulunmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Ziyaretimiz Rusya’nın havacılık alanında ulaştığı seviyeyi görmemizi sağladı. Teknofest’te biz de Rus dostlarımızı ağırlamak istiyoruz. Bu sene turizmde yeni bir rekora koşuyoruz. Savunma sanayiine yönelik bir çok alanda neler yapabiliriz bunları ele alma fırsatını bulduk.

“Gereken adımları gereken zamanda atmak durumundayız”

S-400 teslimatı dahil olumlu adımlar atıyoruz. Suriye’de yaşanan gelişmeleri ele aldık. Rejimin mayıstan beri yaptığı saldırılar sükuneti bozdu. Meşru müdafaa hakkımız özellikle sınırlarımız boyunca bizi müdafaaya sevk etmektedir. Gereken adımları gereken zamanda atmak durumundayız. Sınırlarımıza dönük göç tehlikesi var. Suriye’nin toprak bütünlüğüne olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Gayemiz akan kanın durması Suriye’nin huzur ortamına bir an önce kavuşmasıdır. (İdlib’de) Rejimin terörizmle mücadele bahanesiyle sivillere karadan ve havadan ölüm yağdırması kabul edilemez.”

Soru-cevap bölümü:

Erdoğan: O konuyu da görüşme fırsatımız oldu. Amerika ile de bu konuları görüşüyoruz. Bize verdikleri sözleri bir an önce yerine getirmelerini istiyoruz. Münbiç’teki terör örgütlerinin bölgeyi terk etmelerini istiyoruz. Bu konuda kararlılığımız tamdır.

Putin: Türkiye’nin hassasiyetlerini çok iyi anlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı detaylı bir şekilde tutumunu ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin güney sınırlarında güvenli bölge oluşturması Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlaması açısından olumlu bir adım.

Putin: Sadece sivil havacılık da iftihar ettiğimiz sektör. Hafif helikopterleri olumlu buldular. Tıbbi amaçlarla kullanılabilir. Sadece askeri alandaki işbirliğinden bahsetmedik. SU-35 konusunda ortak çalışma yürütülebilir. SU-57 uçağı üzerine de işbirliği yapabiliriz.