Putin’den Erdoğan’a ‘Bayraktar SİHA’ları’ sitemi

Yayın tarihi: 4 Aralık 2021 Cumartesi 10:54 am - Güncelleme: 4 Aralık 2021 Cumartesi 10:57 am

Rus lider Putin’in Erdoğan’la görüşmesinde Ukrayna’nın kullandığı Bayraktar SİHA’ları ile ilgili rahatsızlığını dile getirdiği açıklandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bugün gerçekleştirilen telefon görüşmesinde Ukrayna’da kullanılan Bayraktar SİHA’larının da gündeme geldiği bildirildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Kremlin’den görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada görüşme isteğinin Türk tarafından geldiği kaydedildi. Rus TASS haber ajansının aktardığına göre Putin, Ukrayna’yı ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı güçlere karşı “Bayraktar silahlı insansız hava araçlarının kullanılması” gibi “provokatif” askeri eylemlere girişmekle suçladı.

Putin, Ukrayna yönetiminin ülkenin doğusundaki çatışmaları sona erdirmek üzere varılan Minsk anlaşmalarını ihlal ettiğini ve yıkıcı bir tutum izlediğini vurguladı. Rus lider görüşmede ayrıca, Kiev yönetiminin ülkenin doğusundaki Donbass bölgesinde askeri güç kullanma girişimlerinden vazgeçmesi vurgusu yaptı.

Ukrayna, Ekim ayında Türkiye’den satın aldığı Bayraktar TB2 SİHA’larını ilk kez ülkenin doğusundaki ayrılıkçılara karşı kullandığını resmen açıklamış, bu açıklama Rusya’da rahatsızlık yaratmıştı.

Kremlin açıklamasına göre Putin görüşmede Erdoğan’a, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile 26 Kasım’da Soçi’de gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili de bilgi verdi.

Bilgi isteğinin Erdoğan’dan geldiği belirtilen açıklamada, “Görüşmelerde Bakü ve Erivan’ın bölgede istikrarın sağlanması ve iki devlet arasında hudut tayini için mekanizmalar kurulması bağlamında işb irliğine hazır olduklarını beyan ettikleri ve bunun çok büyük önem taşıdığı” kaydedildi. (DW TÜRKÇE)