Putin: Ukrayna’nın yapacağı en iyi şey NATO üyelik hedeflerinden vazgeçmek olur

Yayın tarihi: 22 Şubat 2022 Salı 8:17 pm - Güncelleme: 22 Şubat 2022 Salı 8:56 pm

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı konuşmada Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’ni tanımalarının anayasal sınırlar dahilinde bir adım olduğunu vurguladı Putin, 2014’te imzalanan Minsk Prorolokü içinse “Bu anlaşma aslında Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü” diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni (LHC) anayasaları dahil temel belgelerinde belirtilen sınırlar içinde tanıdıklarını söyledi. Putin “Ancak bu sorunun Ukrayna yönetimi ve DHC ve LHC yöneticileri arasında barışçıl şekilde çözüme kavuşturulmasını umuyoruz” dedi.

2014’te imzalanan Minsk Antlaşması’nın Ukrayna’nın anlaşmaya bağlı kalmaması ve sebebiyle geçersiz hale geldiğini vurgulayan Putin, Batılı ülkelerin de bu süreçte etkin rol oynayamadığı vurgusu yaptı.

“MİNSK ANTLAŞMASI UKRAYNA TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ”

Putin “Ukrayna yönetimi alenen Minsk Anlaşması’nı uygulamayacaklarını açıkladı. Rusya, Donbass halkına yönelik soykırıma daha fazla müsamaha gösteremezdi. Minsk Anlaşması aslında Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü” dedi.

Putin “Avrupa, Kiev’i Minsk Anlaşmasını uygulamaya zorlamakta başarısız oldu. Bu yüzden DHC ve LHC’yi tanımaktan başka çaremiz kalmadı. Evet, Minsk Anlaşması artık yok. DHC ve LHC’yi tanıdık” diye devam etti.

Ukrayna’nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesinin Rusya açısından güvenlik sorunu teşkil ettiğine de işaret eden Putin “Ukrayna’nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesi Rusya için stratejik tehdit” dedi. Rus lider “En iyi çözüm Kiev’in NATO’ya katılmaması ve tarafsızlığa bağlı kalması” diye ekledi.

Putin’in Ukrayna ile normalleşme için saydığı dört şart:

-Kırım ve Sivastopol’un Rusya toprağı olduğu tanınmalı

-NATO üyelik hedefinden vazgeçmeli

-Donbas’ta müzakerelerle çözüm aramalı

-Ukrayna silahsızlandırılmalı

“RUS DİPLOMATLARINA GERİ ÇEKİLİN ÇAĞRISI”

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’daki diplomatik personelinin tahliye edileceğini açıkladı.

MİNSK ANLAŞMASI NEDİR?

Minsk Protokolü, Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak amacıyla Ukrayna, Rusya Federasyonu, Donetsk Halk Cumhuriyeti, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri tarafından 5 Eylül 2014 tarihinde imzalanmış olan bir anlaşmadır.

Protokol, AGİT himayesinde Belarus’un Minsk kentinde yapılan kapsamlı görüşmelerin ardından imzalanmıştır. Donbass’taki çatışmayı durdurmak için daha önce yapılan çok sayıda girişimiin sonrasında gelen anlaşma, acil bir ateşkes uygulamıştır. Anlaşma, Donbas’taki savaşı durdurmayı başaramamıştır ve bunu 12 Şubat 2015’te kabul edilen Minsk II adlı yeni bir tedbir paketi takip etmiştir. Minsk II’de çatışmayı durduramamıştır fakat Minsk anlaşmaları, Normandiya Formatı toplantısında kararlaştırıldığı gibi, gerçekleşecek olan çatışmaya gelecekteki herhangi bir çözüm için temel olmaya devam etmektedir..

RUSYA UKRAYNA MİNSK ANLAŞMASI MADDELERİ NELER?

Donetsk ve Luhansk bölgelerinde 15 Şubat itibarıyla ateşkes ilan edilmesi ve bunun sıkı bir şekilde uygulanması.

AGİT’in, iki tarafın anlaştığı ateşkes şartlarını ve ağır silahların geri çekilmesini gözlemlemesi ve sonrasında bunları rapor etmesi.

Ağır silahların bölgeden çıkartılmasının ardından, Ukrayna kanunları göz önüne alınarak Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yerel seçim modeli üzerinde görüşmelere başlanması. Ayrıca, en geç 30 gün içinde Ukrayna Meclisi’nin 19 Eylül’de kabul edilen Donetsk ve Lugansk’a “özel statü veren kanun” maddesi gereği karar alması.

Ukrayna’nın doğusunda güvenli bölge oluşturulması amacıyla iki taraf arasında 50 kilometre genişliğindeki bölgeden ağır silahların çıkartılması. Buna göre, 100 mm kalibreden büyük silahların 50 kilometre, taşınabilir roket sistemlerinin 70, taktik füze sistemlerinin ise 140 kilometre mesafeden ateşkes yürürlüğe girdikten sonra en fazla 14 gün içinde geri çekilmesi.

Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçı faaliyetlere karışanların affedilmesi amacıyla kanun çıkartılması.

Tarafların elindeki esir ve tutukluların tamamının serbest bırakılması veya takas edilmesi.

Çatışma bölgesindeki devlet sınırının tamamının Ukrayna ordusu tarafından kontrol edilmesi. Bunun yerel seçimlerden en geç bir gün sonra sağlanması.

Ukrayna’daki tüm yabancı savaşçıların ve silahların AGİT kontrolünde ülkeden çıkartılması.

Ukrayna’da 2015 sonuna kadar Lugansk ve Donetsk’in özel durumunu gözeterek yerel yönetimlere genişletilmiş haklar sağlayacak anayasal reform yapılması.

İnsani yardımların dağıtımı, nakliyesi ve güvenliğinin sağlanması.

Kiev ile doğu bölgeleri arasında sosyal ve ekonomik bağların tam olarak yeniden kurulması için model geliştirilmesi.

Anlaşma maddelerinin görüşülmesi ve hayata geçmesi için üçlü (Kiev-Donetsk-Lugansk) çalışma ve temas gruplarının yapılması.

“Lugansk ve Donetsk’e statü veren” kanun kapsamında bu bölgedeki yerel seçimler hakkındaki konuların üçlü temas grubu çalışmaları çerçevesinde görüşülüp, karara bağlanması. AGİT bu süreçte gözlemci olarak yer alması.

Putin, Donetsk ve Luhanks bölgelerinin bağımsızlığını tanıdı