Putin Donetsk ve Luhansk için operasyon emri verdi

Yayın tarihi: 22 Şubat 2022 Salı 12:40 am - Güncelleme: 22 Şubat 2022 Salı 12:52 am

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıyan kararı onay için Rusya Parlamentosu’na gönderdi. Reuters Ajansı, bu kararın ardından birkaç saat sonra Rus liderin Donetsk ve Luhansk’ta ‘barış gücü’ operasyonları için talimat verdiğini duyurdu.

Putin, Ukrayna’nın doğusundaki  Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını resmen tanıdığını açıklamasının ardından ilgili kararnameyi de imzaladı. Putin yaptığı konuşmada, Kiev yönetiminin “Donbas’ta askeri karar dışında hiç bir kararı tanımadığını” belirterek, “Bu bağlamda, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını bir an önce tanımak için çok geç kalınmış bir kararı almayı gerekli görüyorum” dedi. Reuters Ajansı, bu kararın ardından birkaç saat sonra Rus liderin Donetsk ve Luhansk’ta ‘barış gücü’ operasyonları için talimat verdiğini duyurdu.

Putin’in Donetsk ve Lugansk kararına Ukrayna’dan ilk hamle

15 Şubat’ta Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu sözde yönetimlerin tanınması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrıda bulunulmasına yönelik kararı kabul etmiş, kararı Kremlin’e göndermişti.

Ukrayna’nın doğusunda 2014’te Kiev yönetimine rağmen Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna topraklarında Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı yönetim oluşturmuştu.

Putin Donetsk ve Lugansk’ı tanıdı, dünya harekete geçti