Putin Donetsk ve Lugansk’ı tanıdı, dünya harekete geçti

Yayın tarihi: 21 Şubat 2022 Pazartesi 11:41 pm - Güncelleme: 21 Şubat 2022 Pazartesi 11:43 pm

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlığını resmen tanıdığını duyurması ardından başta Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) olmak üzere, Fransa, Almanya ve ABD’den kınama ve acil toplanma çağrısı geldi.

Putin, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını resmen tanıdığını duyurmasının ardından birçok devlet Putin’in aldığı karara karşı alarma geçti. Putin’in konuşmasının ardından başta Almanya Putin’in açıklamalarını kınarken, Fransa ve ABD acil toplandı. BM, sükunet çağrısı yaparken, AB’den yaptırım açıklaması geldi. Birleşmiş Milletler (BM) yaptığı açıklamada alınan karara karşı çıkarak, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Savunma Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı. CNN’in haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, CIA Direkötrü Bill Burns, ülkede fedaral tatil olmasına karşın Beyaz Saray’a geldi. Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in de Beyaz Saray’a geldiği öğrenildi.

ALMANYA’DAN KINAMA

Putin’in Schozl ile yaptığı görüşmede, Rusya Güvenlik Konseyi’nin bugünkü toplantısı hakkında bilgi verdiğini aktaran Hebestreit, Schozl’un görüşmesde, Rusya’nın Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıma planını kınadığını aktardı.

Hebestreit, “Scholz, Rusya’nın sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni bağımsız devletler olarak tanıma planlarını kınadı. Böyle bir adım, Doğu Ukrayna’daki ihtilafın barışçıl çözümüne ilişkin Minsk Anlaşmalarına açıkça aykırı olacak ve bu anlaşmaların Rusya tarafından tek taraflı ihlali olacaktır” dedi.Hebestreit ayrıca, “Görüşmeler sırasında Başbakan Scholz, Rusya Devlet Başkanı’na gerilimi derhal düşürmesi ve birleşik kuvvetleri Ukrayna sınırından çekmesi çağrısında bulundu. Özellikle Doğu Ukrayna’da ateşkese uymanın ve gevşeme işaretleri vermenin artık önemli olduğunu vurguladı. Rusya’nın burada özel bir sorumluluğu var” ifadelerini kullandı.

AB’DEN YAPTIRIM AÇIKLAMASI

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Joseph Borrell, Putin kararını resmen açıklamadan kritik bir mesaj verdi. Borrell, Ukraynalı Rus yanlısı ayrılıkçıların kurduğu Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığının Moskova tarafından tanınması halinde yaptırımların hazır olduğunu belirtti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, aynı anda sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Rusya’nın sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasıyla ilgili kararını tepkiyle karşıladı.

Liderlerin ortak mesajlarında şu ifadeler yer aldı:

“Ukrayna’daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve Minsk anlaşmalarının açık bir ihlalidir. AB ve ortakları, Ukrayna ile dayanışma içinde birlik ve kararlılıkla tepki gösterecek.”

Von der Leyen ve Michel daha sonra ortak yazılı açıklama yayımlayarak, Putin’in kararını “mümkün olan en güçlü şekilde kınadıklarını” bildirdiler.

Açıklamada ayrıca ,”Bu adım, Minsk anlaşmalarının yanı sıra uluslararası hukukun da açık bir ihlalidir. Birlik, bu yasa dışı eyleme karışanlara yaptırımlarla karşılık verecektir. Birlik, Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yineler.” ifadeleri kullanıldı.

BM’DEN ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler de tarafları Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün altını oyacak “tek taraflı hamlelerden” sakınma çağrısı yaptı.

Putin, Donetsk ve Luhanks bölgelerinin bağımsızlığını tanıdı