Putin Ayasofya için uyardı! Erdoğan garanti verdi

Yayın tarihi: 13 Temmuz 2020 Pazartesi 3:59 pm - Güncelleme: 13 Temmuz 2020 Pazartesi 5:26 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, Putin camiye çevrilen Ayasofya için endişelerini dile getirdi. Erdoğan ise Hristiyanlar için kutsal olan yerlerin korunacağının garantisini verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. İki lider Libya ve Suriye’deki gelişmeler ile bölgesel konuları değerlendirdi. Görüşmede, Putin’in Erdoğan’a Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesi konusunda endişelerini dile getirdiği aktarıldı.

Rusya’dan Türkiye’ye Ayasofya tepkisi

ERDOĞAN GARANTİ VERDİ

Kremlin’in açıklamasına göre Rusya Devlet Başkanı, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’la telefon görüşmesinde Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesinin ülkesinde büyük tepki yarattığını iletti. Erdoğan da Rusya lidere, isteyen herkesin Ayasofya’ya girebileceğinin ve Hristiyanlar için kutsal olan yerlerin korunacağının garantisini verdi.

Türk tarafının isteği üstüne gerçekleştiği belirtilen telefon görüşmesinde ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı, Rusya’da gerçekleştirilmesi planlanan anayasa reformu için ülke genelinde yapılan oylamanın başarılı bir biçimde sonuçlanması nedeniyle Putin’i tebrik etti.

LİBYA VE SURİYE KONULARI ELE ALINDI

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, ekonomi başta olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik adımlar ve Kovid-19 salgınıyla mücadelede iş birliği hususlarının ele alındığı görüşmede ayrıca Libya ve Suriye’deki gelişmeler ile bölgesel meseleler değerlendirildi.

Erdoğan ve Putin, iki ülke ilişkilerinin güçlendirilmesinin yanı sıra bölgesel barış, güvenlik ve istikrar için eş güdümü sürdürme konusunda mutabık kaldı.

KORONAVİRÜS

Rusya Devlet Başkanı ile Türkiye Cumhurbaşkanı, koronavirüs pandemisiyle ilgili durum iyileştikçe karşılıklı turist geliş-gidişlerine yeniden başlanması ihtimali de dahil ikili ilişkileri de ele aldı.

Rusya lideri Putin ayrıca, yeni koronavirüsün yayılımıyla mücadele kapsamında Türkiye’nin bir dizi Rusya bölgesine yardım teklifinde bulunmuş olması nedeniyle minnettar olduğunu belirtti.

Rusya ve Türkiye liderleri telefon görüşmelerinde, en üst düzeyde de olmak üzere ülkeleri arasındaki düzenli diyaloğun devam ettirilmesi konusunda anlaştı.

Rusya’da can kayıpları sürüyor!

CHP’li Doğan Taşdelen son yolculuğuna uğurlandı