Protestolar büyüyor…İngiltere’de göstericiler köle tacirinin heykelini devirdi!

Yayın tarihi: 7 Haziran 2020 Pazar 8:41 pm - Güncelleme: 7 Haziran 2020 Pazar 8:42 pm

ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesiyle başlayan gösteriler İngiltere’de de ırkçılık karşıtı gösterileri tetikledi. Başkent Londra’da bugün gösterilerin ikinci gününde binlerce kişi ABD Büyükelçiliği önünde eylem yaptı.

Ülkenin güneybatısındaki Bristol kentinde 18. yüzyılın başlarında ölen köle taciri Edward Colston anısına dikilen bir bronz heykel göstericiler tarafından yıkılarak nehre atıldı.

BBC’nin haberine göre heykeli halatlarla bağlayarak deviren göstericiler daha sonra köle tacirinin heykelinin boynuna George Floyd’u öldüren polis gibi dizleriyle bastırarak fotoğraf çektirdiler.

Devrilen heykel Bristol sokaklarında dolaştırıldıktan sonra Avon nehrine atıldı. Heykelin boşalan kaidesi ise protestocuların konuşma yapmak için çıktıkları bir kürsü olarak kullanıldı.

Edward Colston, Afrika’dan Amerika kıtasına yaklaşık 80 bin kadın, erkek ve çocuğu köle olarak getirdiği tahmin edilen Kraliyet Afrika Şirketi’nin (Royal African Company) bir üyesiydi.

1721’de öldükten sonra servetini “hayır kurumları”na bırakan Colston’a ait Bristol’de hâlâ çok sayıda heykel ve bina bulunuyor.