Proje okullardan sonra proje üniversite yaratmak istiyorlar

Yayın tarihi: 10 Şubat 2021 Çarşamba 8:54 am - Güncelleme: 10 Şubat 2021 Çarşamba 8:54 am

Saygı Öztürk Sözcü gazetesinde bugün yayınlanan yazısında Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör Melih Bulu’ya çalışma alanı yaratabilmek amacıyla yapılan dönüşümü kaleme aldı.

Sözcü yazarı Saygı Öztürk Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan dönüşümü 2014 yılında liselerde başlayan ‘proje okul’ furyasına benzeterek  “İstanbul Erkek Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Kabataş Anadolu Lisesi, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi gibi okullara etki yapamayan,kadrosunu değiştiremeyen yönetim, çareyi Anadolu Lisesi yönetmeliğini değiştirmekte buldu. Yapılan değişiklikle, yıllardır bu okullarda başarılı bir şekilde öğretmenlik, yöneticilik yapanlardan 8 yılını doldurmuş olanları başka okullara gönderdi. Proje okullarına, herhangi bir esasa bağlanmadan bakan onayıyla müdür, müdür yardımcısı ve öğretmen ataması yapıldı. Böylece başarılı okulları itibarsız hale getirdiler” dedi.

İşte Saygı Öztürk’ün yazısının ilgili bölümü:

Başarılı üniversiteleri etkisizleştirmek adına başlatılan çalışmanın temeli 1 Eylül 2014’e dayanıyor. Liselerde başlattıkları bu adımı, şimdi başarısıyla ünlü üniversitelerde gerçekleştirmek istiyorlar. Boğaziçi Üniversitesi’nin kriterlerine uymayan atamaya işte bu yüzden karşı çıkılıyor.

Konuyu biraz açalım ve geriye gidelim.

LİSELERDE YAPTILAR

Bazı liselere, Anadolu liseleri giriş sınavında yüzde 1’lik dilime giren öğrenciler alınıyor. Başarılı öğrencilerin yerleştirildiği bu liselerden mezun olanların yüzde 90-95’i gelişmiş, kökleşmiş ve yüksek puanla öğrenci alan fakültelerde öğrenime hak kazanıyor. İşte bu tür fakültelere öğrenci yerleştiren İstanbul Erkek Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Kabataş Anadolu Lisesi, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi gibi okullara etki yapamayan,kadrosunu değiştiremeyen yönetim, çareyi Anadolu Lisesi yönetmeliğini değiştirmekte buldu.

Milli Eğitim Bakanlığı, başarılı okulları “Proje Okulu”na dönüştürdü. Yapılan değişiklikle, yıllardır bu okullarda başarılı bir şekilde öğretmenlik, yöneticilik yapanlardan 8 yılını doldurmuş olanları başka okullara gönderdi. Proje okullarına, herhangi bir esasa bağlanmadan bakan onayıyla müdür, müdür yardımcısı ve öğretmen ataması yapıldı. Böylece başarılı okulları itibarsız hale getirdiler.
O dönemde de veliler, öğrenciler, öğretmenler karara tepki gösterdi. Bakan onayı ile yapılan yönetici ve öğretmen atamaları ağırlıklı olarak iktidara yakın öğretmen sendikası Eğitim Bir-Sen üyesi olanlardan seçildi ve öyle de devam ediyor.

O YOLU DA AÇTILAR

Bunlarla yetinmediler. Anadolu Liseleri Nakil Yönetmeliği’nde değişiklik yaptılar. Bu okullara geçiş için taban puan barajını kaldırdılar. Böylece 450-500 puanla öğrenci alan Anadolu lisesine, 300-350 puan almış olan öğrencilerin nakilleri yapıldı.

İşte bu projenin devamı olarak yükseköğretimde başarılı olan ve yüksek puanla, yüzde 1’lik dilimle öğrenci alan Boğaziçi gibi üniversiteleri sıradanlaştırma projesi uygulamaya konuldu. 2006’dan sonra kurulan üniversitelerin, gelişmiş üniversitelerle eşleştirilmeleri de ortaöğretimdeki nakillerdeki taban puanın kaldırılmasının bir benzeridir.

Tamamını okumak için tıklayın.