Profesörden Karaismailoğlu’nun ‘Kanal İstanbullu müsilaj’ savına yanıt

Yayın tarihi: 8 Haziran 2021 Salı 2:35 pm - Güncelleme: 8 Haziran 2021 Salı 2:57 pm

Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, “Kanal İstanbul müsilajı azaltır” diyen Adil Karaismailoğlu’na, “Başımıza ne geldiyse bilimden uzaklaşmaktan geldi. Bakanımızın dediğinin bilimle uzaktan yakından alakası yok” diye yanıt verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, katıldığı bir televizyon programında “Kanal İstanbul yapıldığında Karadeniz’e akan nehirlerin Marmara’ya karışması söz konusu. Bu da Marmara’daki su kalitesini artırıp deniz salyasını da bitirecek” dedi.

Diken’den Ayşegül Kasap’a konuşan deniz bilimci Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, Karaismailoğlu’nun bu savına acı acı gülümsedi, “Bakan inşallah bunu doğaya da anlatır, ne diyeyim” dedi.

“Marmara’da başımıza ne geldiyse bilimi göz ardı etmekten, bilimden uzaklaşmanın sonucu olarak geldi. Bakanımızın dediğinin bilimle uzaktan yakından alakası yok” diyen Saydam şöyle devam etti:

“Müsilaj zaten Karadeniz’den başlayıp Marmara’ya geldi. Şimdi derdimiz Ege Denizi. Ege’ye gelirse ki Kuzey Ege’ye Çanakkale’den çıkıyor. Zaten onu görüyoruz, biliyoruz. İnşallah oraları sevmez ve oralarda çoğalmaz.”

“ÇÖZÜM DENİZİN TEMİZLENMESİ DEĞİL”

Deniz bilimci profesör, şu an başlatılan denizin temizliğiyle ilgili, “Sadece görsel. Yani bir şeyler yapılıyormuş izlenimi verme. Topluma iyimserlik aşılanması için. Ama çözümü o değil” ifadesini kullandı.

Müsilaja neden olan şeyin atık sular olduğunu vurgulayan Saydam’a göre asıl çözüm atıkların en ideal şekilde arıtılarak verilme. Saydam, “Herkesin kurduğu artıma tesislerini en başarılı şekilde çalıştırması gerekiyor” diye konuştu.

TIKLAYIN – Bakan müjdeyi verdi: Kanal İstanbul müsilajı bitirecek