Prof. Naci Görür’den Bakan Özhaseki’ye ‘ama’lı teşekkür

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 6:18 pm - Güncelleme: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 6:18 pm

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür,  “Bundan sonra ne olursa olsun fay hatları ve kırıkları üzerinde yapılaşma olmayacak” diyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye teşekkür etti, ‘ama’larını sıraladı.

Deprem Bölgesi Belediye Başkanları İstişare Toplantısı’nda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki “Bundan sonra eğer uygunsa, yapı yasağı gelmemişse oralarda yerinde dönüşüm başlatmak istiyoruz. Bizim 4 tane kırmızı çizgimiz var. Birincisi, bundan sonra her ne olursa olsun, belki ceza kanunlarına da girecek, yasa olarak da gelecek, fay hatları üzerinde yapılaşma olmayacak. Şehrin en kıymetli yeri olabilir, eşraftan birisinin mülkiyeti söz konusu olabilir, her ne olursa olsun, o fay hatları ve kırıkları üzerinde yapılaşmaya yasak başlıyor. İkincisi, sıvılaşma olan alanlarda da yapılaşma bir daha olmayacak. Üçüncüsü, dere yataklarında, zeminin müsait olmadığı yerlerde yapı yasağı gelecek. Dördüncüsü de özellikle mühendislik ve yapım işlerinde sıfır toleransa geçeceğiz” dedi.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Özhaseki’ye teşekkür etti. ‘Ama’larını da sıralayan Görür, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

“Bugün gazetede gördüm. Sayın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki kendilerinin 4 kırmızı çizgisi olduğunu söylemiş. Birincisi fay hatları üzerinde yapılaşma olmayacak, ikincisi sıvılaşma alanlarından uzak durulacak, üçüncüsü dere yataklarında ve zeminin kötü olduğu yerlerden uzak durulacak ve dördüncüsü ise mühendislik ve yapım işlerinde sıfır tolerans uygulanacak. Sayın bakan bunları 6 Şubat Depremi bölgesindeki belediye başkanlarına söylüyor. Bu konularda aşağıdaki hususları arz etmek istiyorum:

1-Sadece bunlarla deprem dirençli yerleşim alanları oluşturulamaz ama çok önemli hususlar. Bunları dile getirip uygulamak için irade gösterdiği için çok teşekkür ederim, milletim adına kutlarım,

‘KEYFİ TERCİHE TERK EDİLMEMELİ’

2-Belediye başkanlarına verdiği bu talimatların keyfi tercihe terk edilmemesi için kanun ve yönetmeliklerle kent yönetim sistemleri içerisinde zorunlu hale gelmesini sağlasın. Bunun için ne gerekliyse yapsın,

‘AKSİ HALDE…’

3-6 Şubat deprem bölgesinde deprem açısından yerleşime uygun bölge hemen hemen yok gibi. Eğer bugünkü sorunları geleceğe ihraç etmemek istiyorsa bu bölgeyi özel kent planlaması, özel mimari tasarım, özel yapı malzemesi, özel mühendislik, özel zemin iyileştirme ve özel müteahhitlik teknoloji ve hizmetleriyle hazırlaması lazım. Aksi halde bugünkü yap-sat anlayışıyla bu mümkün olmayacaktır.”