Prof. Dr. Saydam: Bilimle inatlaşma olmaz

Yayın tarihi: 12 Nisan 2021 Pazartesi 12:32 pm - Güncelleme: 12 Nisan 2021 Pazartesi 12:37 pm

TELE1’de Zeynel Lüle’ye konuşan Prof. Dr. Cemal Saydam, Kanal İstanbul projesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Saydam, “Bilim diyor ki, bu projeyi unutun. Proje olursa da Marmara bölgesini unutun. Bilimle inatlaşma olmaz.” ifadelerini kullandı.

Gün Ortası Programı’na konuk olan Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam, Kanal İstanbul projesi için hiçbir deniz bilimci ile görüşme yapılmadığını söyledi. Bu projenin hayata geçmesi halinde Marmara bölgesinin göreceği zarardan bahseden Saydam şunları söyledi:

“Kanal İstanbul iki denizi birleştiriyor. İki denizi birleştirirken öncelikle deniz bilimcisine sormanız lazım. 200 bilim insanı çalıştı deniyor ama 200 bilim insanı içinde 1 tane denizci yok. Marmara bir çukur. Alttaki 1200 metresi Akdeniz suyu. İşte o Akdeniz suyunda bir problem var. Oksijen yetersizliği var. Marmara’yı doğuştan hastalıklı bir çocuk olarak düşünebiliriz, solunum yetersizliği var. Marmara, boğazlar ve Haliç sistemini bilen 3 kişi kaldık. Üçümüzün de bu 100 imzadan haberimiz yok. Benim uzmanlık alanım diyor ki, bu projeyi rafa kaldırın. Bilim diyor ki, bu projeyi unutun. Böyle bir şey olmaz. Olursa da Marmara bölgesini unutun. İstanbul, İzmit, Bursa gittiği zaman Türkiye’nin ekonomisini düşünün.”

‘Kanal İstanbul, İstanbul’un sonu demektir’