Prof. Dr. Özener’den Marmara depremi uyarısı! Fay kırılırsa 7 ve üzerinde deprem üretecek

Yayın tarihi: 14 Mart 2023 Salı 9:32 am - Güncelleme: 14 Mart 2023 Salı 9:32 am

Prof. Dr. Haluk Özener olası Marmara depremine ilişkin konuştu. Özener, “Marmara’ya kıyısı olan kentler risk altında. Fay kırılırsa 7 ve üzerinde deprem üretecek” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası Marmara depremine ilişkin uyarılada bulundu. Vakit kaybetmeden İstanbul’daki çürük yapıların yenilenmesi gerektiğini söyleyen Özener, yardım gönderecek kentlerde de lojistik birimlerin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Milliyet’te yer alan habere göre, depremin İstanbul başta olmak üzere, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya, Balıkesir gibi kentleri de etkileyeceğini belirten Özener, “İBB’nin Marmara’da 7.5 büyüklüğündeki bir deprem senaryosuna göre can kaybının 40 bin olacağı öngörülüyor. Ancak bu iyimser bir tahmin olarak duruyor. 7 üzeri bir depremde maalesef daha çok can kaybımız olması kaçınılmaz” dedi.

“MARMARA’YA KIYISI OLAN KENTLER RİSK ALTINDA”

“Marmara’ya kıyısı olan kentler risk altında. Fay tek parça da kırılsa, iki parça da kırılsa 7 ve üzerinde deprem üretecek. Vakit kaybetmeden İstanbul’da 70 ile 90 bin arasında olduğu telaffuz edilen çürük yapıların güçlendirilmesi, olmuyorsa yıkılıp yeniden yapılması için enerji harcamalıyız” diyen Özener, devamında şu uyarı ve önerilerde bulundu:

“Olası büyük deprem sonrası İstanbul’a yardım civar kentlerden gelecek. Bu nedenle özellikle Kırklareli, Sakarya, Düzce, Edirne, Bilecik gibi kentlerde lojistik birimlerinin güçlendirilmesi önemli. Evi veya yakının evi yıkılan bir görevli ister istemez yakınlarının can derdine düşeceğinden, özellikle çevre kentlerdeki kurtarma ve gönüllülerin eğitimi ile lojistik birimlerini güçlendirilmesi çok önemli.”

Naci Görür’den Marmara depremi açıklaması! “7.5, 7.6’yı bulabilir”