Prof. Dr. Naci Görür’den İstanbul’daki depreme ilişkin önemli değerlendirme

Yayın tarihi: 19 Haziran 2021 Cumartesi 6:19 pm - Güncelleme: 19 Haziran 2021 Cumartesi 6:25 pm

Bilim Akademisi Üyesi ve İTÜ Jeoloji Mühendisi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür İstanbul’da meydana gelen 4.2’lik depremine ilişkin değerlendirme yaptı.

İstanbul’da bugün yaşanan ve Kandilli Rasathanesi’nin 4.2, AFAD’ın 3.9 büyüklük açıkladığı deprem pek çok yerde şiddetli hissedildi. Sosyal medya kullanıcıları depremi şiddetli hissettikleri yönünde paylaşımlar yaptı.

Prof. Dr. Görür: Kanal İstanbul depremin şiddetini artıracak

Görür şunları söyledi:

“Arkadaşlar, bugün Kartal yöresinde 4,1 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu deprem denizde değil karada. 1999 depremlerinden sonra biz Gebze-Maltepe hattı arasında, KAF’ın Adalar koluna paralel bir zayıflık zonunun/ fayın varlığını biliyorduk. 1999 depremlerinden sonra bu hat üzerinde 2000 ve 2001 yıllarında da 4’lü mertebelerde depremler olmuştu. Hatta o yıllarda ben buralardaki yerel yönetimleri mektup yazarak uyarmıştım. Hatta bu fayın Gebze-Tuzla arasındaki kısmını biz inceledik. O zaman ben TÜBİTAK MAM başkanıydım.  Bu fayın varlığı bu yöredeki yerleşim alanlarının daha özenli olmasını gerektirir, çünkü olası Marmara depreminde buralar görece daha zayıflık zonu olarak hareket edecektir. Sevgiyle.”