Prof. Dr. Naci Görür’den İBB’ye sitem: Bu haksızlığa, hoyratlığa itiraz ediyorum

Yayın tarihi: 30 Kasım 2019 Cumartesi 2:15 pm - Güncelleme: 30 Kasım 2019 Cumartesi 3:04 pm

İBB’nin düzenleyeceği deprem çalıştayına davet edilmediği için sitem eden Prof. Dr. Naci Görür, “Kişisel bir yaklaşım peşinde değilim ama bu haksızlığa, hoyratlığa itiraz ediyorum. Onların da bu durumu nasıl içlerine sindireceklerini merak ediyorum. Bu durumu hak, hukuk, adalet ve liyakata önem verdiğine inandığım sayın belediye başkanımızın bilmediğini düşünüyorum. Kendisinden randevü istedim, bekliyorum” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2-3 Aralık’ta İstanbul Deprem Çalıştayı düzenleyecek. Uluslararası katılımcıların bulunacağı çalıştayda, İstanbul’un olası yıkıcı bir deprem ve diğer doğal afetler karşısında dirençli hale gelmesine engel olan sorunların analiz edilmesi, çözüm ve proje önerileri geliştirilmesi amaçlanıyor.

Çalıştayda, Birleşmiş Milletler, Japonya, ABD, Almanya, İtalya ve Fransa’dan katılan temsilciler de sunumlar gerçekleştirecek.

İstanbul Deprem Çalıştay’ında, İBB’nin deprem ve kentsel dönüşümle ilgili yöneticileri, ulusal ve uluslararası akademisyenler, ilgili bakanlıklar, valilik, enstitüler, sivil toplum kuruluşları, vakıflar, dernekler, farklı disiplinlerdeki meslek grupları ve sektörlerden temsilcilerin de olacağı 700’ün üzerinde katılımcı bir araya geleceği duyuruldu.

NACİ GÖRÜR TEPKİLİ: BU HAKSIZLIĞA, HOYRATLIĞA İTİRAZ EDİYORUM

Ancak, “İstanbul Deprem Çalıştayı” bilim dünyasında deprem yarattı. Çalıştaya konuşmacı olarak davet edilmeyen bazı bilim insanları ise bu duruma tepki gösterdiler.

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Arkadaşlar, bugün sizinle dertleşmek istiyorum. Bu pazartesi ve salı günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir deprem çalıştayı düzenliyor. Dün öğrendimki beni organizasyonun içine hiç bir şekilde koymamışlar. Ne bilim kuruluna, ne moderatör olarak ne de konuşmacı olarak…

Elbette ki ben kişisel olarak bunu önemsemiyorum. Ama burada hizmet, emek, katkı, etik, liyakat ve hak gibi insanı insan, toplumu toplum yapan değerler gözardı edildiği için itiraz ediyorum. Onun için sizlere yazıyorum.

Marmara depreminin tartışıldığı bir oturuma çağırmadığınız Naci Görür 1999 deprem öncesinde ve 1999 deprem sonrasında Marmara’da yapılmış tüm araştırmaları koordine etmiş, araştırıcı olarak görev almış, yayın yapmış, ortak yayınlarda yer almış, konferanslar düzenlemiş, konferanslara katılmış, bu çalışmalarından dolayı NATO özel ödülü almış, NATO’nun desteği ile ilk deprem araştırmalarını başlatmış, Bilim Akademisi üyesi bir bilim adamıdır. Acaba o oturumlara çağrılanlardan daha fazla ne yapmalıydı ki siz çağırsaydınız.

Kişisel bir yaklaşım peşinde değilim ama bu haksızlığa, hoyratlığa itiraz ediyorum. Onların da bu durumu nasıl içlerine sindireceklerini merak ediyorum. Bu durumu hak, hukuk, adalet ve liyakata önem verdiğine inandığım sayın belediye başkanımızın bilmediğini düşünüyorum. Kendisinden randevü istedim, bekliyorum. Ona doğruları anlatmayı görev addediyorum. İlgili daire başkanı ve genel sekreteri telefonla aradım ama bana geri dönmediler. Saygılar.”

İBB: HİÇBİR UZMAN DIŞARIDA TUTULMADI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çalıştay’a katılacak isimlerin, “uluslararası bilimsel çalıştaylarda uygulanan yöntemlerle” belirlendiği belirtildi.

Açıklamada, “Hiçbir uzman dışarıda tutulmamış, aksine Çalıştay’a davet edilmiştir. Katılım noktasında inisiyatif, uzmanların kararıdır” denildi.