Prof. Dr. Müftüoğlu’ndan uzayan Covid-19 uyarısı: Her 10 hastadan birinde görülüyor

Yayın tarihi: 21 Aralık 2020 Pazartesi 11:26 am - Güncelleme: 21 Aralık 2020 Pazartesi 11:29 am

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, “Araştırmalar Kovid-19’a yakalanan her 10 hastadan birinde hastalık belirtilerinin en az 10 hafta (yaklaşık 3 ay) daha devam etme ihtimalinin olduğunu gösteriyor” diyerek, “Ayrıca birçok hastanın enfeksiyonu atlatmasına rağmen Covid-19’un yıpratıcı etkileriyle mücadele etmek zorunda kaldığı da biliniyor” uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, NTV’de ‘Yeni bir sorun: Uzayan koronavirüs’ başlığıyla yayımlanan yazısında, uzmanların ‘Long Covid/ Uzayan-Bitmeyen Covid’ olarak tanımladığı soruna değindi.

Müftüoğlu, “Araştırmalar Covid-19’a yakalanan her 10 hastadan birinde hastalık belirtilerinin en az 10 hafta (yaklaşık 3 ay) daha devam etme ihtimalinin olduğunu gösteriyor. Ayrıca birçok hastanın enfeksiyonu atlatmasına rağmen Covid-19’un yıpratıcı etkileriyle mücadele etmek zorunda kaldığı da biliniyor” bilgisini verdi.

“Covid-19’un (Long Covid) belirtileri neler?” diye soran Müftüoğlu’nun yazısından bir bölüm şöyle:

“Covid-19’u geçirdikten bir süre sonra “ağır yorgunluk ve bitkinlik hali/kronik halsizlik, kafa karışıklığı, unutkanlık, odaklanma sorunu, uyuklama eğilimi, depresif ruh hali/sisli beyin, kalp çarpıntıları, göğüs ağrısı, ritim bozuklukları, uykusuzluk, kas ve eklem ağrıları” gibi belirtilerle ortaya çıkan “LONG COVID SENDROMU” sorununu önümüzdeki günlerde ben de daha sık gündeme getireceğim.

“KADINLARDA KARŞILAŞTIĞIMIZ BİR PROBLEM”

Elimizdeki mevut bilgilere bakılırsa “Long Covid/Uzamış Covid” yaşlılardan çok gençlerde, erkeklerden ziyade kadınlarda karşılaştığımız bir problem. Ve yine anlaşılan o ki sorunun neden uzayıp gittiği, neden diğer enfeksiyonlar gibi sonlanıp bitmediği henüz meçhul.

Bilinenler şunlar: Yeni koronavirüs ACE2 reseptörleri bulunan her organa ulaşabiliyor. Ve o organda/dokuda hastalığa yol açabiliyor. Ayrıca, sürece “otoimmün bağışıklık” meselesi de karıştığında bağışıklık sistemi kendi dokularına saldırıp yeni ve farklı hasarlara sebep olabiliyor. Neticede de akut Kovid-19 enfeksiyonunun oluşturduğu yangın söndürülüyor ama süreç için yanmaya devam ederek düşük yoğunluklu bedensel bir iç savaş haline gelebiliyor.”

YAZININ TAMAMI