Prof. Dr. Mithat Baydur’dan kritik ‘MHP neden oy kaybetti’ yanıtı

Yayın tarihi: 13 Temmuz 2021 Salı 11:46 pm - Güncelleme: 13 Temmuz 2021 Salı 11:54 pm

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Mithat Baydur, TELE1 ekranlarında Tuba Emlek’in sunduğu Mercek programında MHP’nin oylarının erimesini değerlendirdi. Baydur, Soylu-MHP ilişkisine dikkat çekerken, Cumhur İttifakı’nı ‘zoraki nikah’a benzetti.

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Mithat Baydur, Cumhur İttifakı’nın birlikteliğine ilişkin “Çok iddialı bir şey söylediğimin farkındayım” diyerek ittifakı ‘zoraki nikah’a benzetti. Baydur, TELE1 ekranlarında MHP’nin oy kaybının perde arkasını ele aldı ve birer birer sebeplerini anlattı.

Baydur şunları söyledi:

“Cumhur İttifakı artık ‘zoraki nikah’a benziyor. Çünkü bir İçişleri Bakanı var, her ne kadar AKP’li Cumhurbaşkanı ‘Biz yanındayız’ dese de; kaymakamlar toplantısına, valiler toplantısına çağırmadı. Yani İçişleri Bakanı’nı olması gereken A kategorisi yerlere çağırmadı. Bu aslında bir bağın koptuğunu gösterir. Kaldı ki daha önce de bir bağ kopmuştu ama MHP’nin baskısıyla istifa geri aldırıldı, devam ediyor.”

“SOYLU, MHP’NİN SANKİ ORADAKİ BİR TEZAHÜRÜYMÜŞ GİBİ

Baydur şöyle devam etti:

“Bir televizyon programında Soylu ‘daha önceki İçişleri Bakanlarının evinde para sayma makineleri çıktı, önceki içişleri bakanlarının biz nelerini gördük’ gibi ifadeler kullanarak aslında bir takım şeyleri ima etmesi de içselleştirilmiş bir Adalet ve Kalkınma Partilisi gibi değil de MHP’nin sanki oradaki bir tezahürüymüş gibi bir profil çizdi. Bugün de MHP’nin ‘Soylu yalnız değildir’in altını çizmesi de adeta ‘Türkiye’de biz birçok şeyi biliyoruz’ diyerek ima etmesi belki de bunun MHP Lideri ile paylaşılması; MHP’nin aslında bir tür koalisyonun içerisinde birtakım profillerle var olduğunu gösteriyor.

MHP NEDEN OY KAYBETTİ?

Baydur, MHP’nin karar alıcı olmadığının düşünüldüğü dönemlerde oy oranının düşmediğine dikkat çekerek şunları ekledi:

“Aslında bu da oy kaybettiriyor. Benim gözlemime göre yaygın ama biraz da argo tabirle MHP, Cumhur İttifakı içerisinde ‘ağır abi’ iken; dışarıdan fikir veren, kanaat önderi gibi konuşan, sadece destekleyenken daha çok oyu vardı. Ama MHP, bakanın istifasını geri aldırmada, tahinlere karışmada, güneydoğu politikasında fikir beyan etmede yani bir başka deyişle Cumhur İttifakı’nın bütün politikalarının içine doğru nüfuz etmesiyle birlikte oy kaybetmeye başladı. Ve oyları eriyor.”