Prof. Dr. Mehmet Ceyhan iktidara kritik “kontrollü normalleşme” uyarısı

Yayın tarihi: 14 Mayıs 2021 Cuma 8:41 pm - Güncelleme: 14 Mayıs 2021 Cuma 8:41 pm

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan katıldığı bir televizyon programında “kontrollü normalleşme” açıklaması yapan iktidarı uyardı.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 17 Mayıs pazartesi günü açıklanması beklenen ‘normalleşme’ kararları öncesinde çağrıda bulundu.

Habertürk televizyonunda konuşan Mehmet Ceyhan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“ÜÇ YANLIŞ YAPTIK”

“Daha önce üç kez yanlış yaptık. İlk başta haziranda açarak, sonra sonbaharda açarak ve en büyük yanlışı da mart ayında yaptık. Büyük bir artış dönemi yaşadık. Bunları yapmamamız lazım. Normalleşmenin kademeli olması doğru ama aynı zamanda kademelendirmenin nasıl yapıldığı da önemli”

KONTROLLÜ NORMALLEŞME NASIL OLACAK?

“İlk başta şuna dikkat edeceğiz; açılması elzem olan sektörlerden başlayacağız. İkinci dikkat edeceğimiz nokta; bu normalleşmenin hem sektöre hem bize yararı olacak. Önce ilk açacağımız yerler salgının yani bulaşın esas kaynağı olan yerler olmamalı. Buna baktığımız zaman, esas kaynak üç tane; bir tanesi ev ortamı, ikincisi toplu taşıma araçları, üçüncüsü de işyerleri.”

“ESNEK ÇALIŞMA GEREKİYOR”

İşyerlerini sadece kamuya özel tedbirlerle götüremeyiz. Mutlaka özel sektörün de katıldığı esnek çalışma ve gerekiyor ise vardiya usulü çalışma olmalı. Bunları bu şekilde yaparsak ve birden bire, birkaç kısıtlamayı kaldırmazsak o zaman istediğimiz sonuçları elde edebiliriz.

“AZALMANIN TEDBİRLERLE ALAKASI YOK”

Hala vaka sayımız çok yüksek. Kolay olmayacak. Ve şu bizi yanıltıyor; vaka sayılarındaki azalmaların şu anda bizim aldığımız tedbirlerle falan alakası yok. Onun büyük etkisini daha görmeye başlamadık. Eğer o eklenirse daha hızlandığını göreceğiz. Şuanki azalma; hiç aşı yapmayan, doğru dürüst tedbir almayan ülkelerde de var. Bu bir paralel bir şekilde bütün ülkeleri etkileyen bir süreçtir.