Prof. Dr. Görür’den ‘Marmara depremi’ yorumu: En iyi senaryo bile ürkütüyor

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2020 Salı 10:45 am - Güncelleme: 18 Ağustos 2020 Salı 10:47 am

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, beklenen Marmara depremi minimum 7.2 büyüklüğünde olacağını belirterek, “Korkarım ki Marmara depremi, Gölcük Depremi’nden çok daha fazla hasar verecek” dedi.

BirGün’e konuşan deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, beklenen Marmara depremiyle ilgili, “1999 depremleri Marmara Denizinin altındaki kabuğa önemli miktarda stres transfer etmiştir. Zaten burada son 1766 depreminden bu yana da stres birikmektedir. Marmara’da deprem beklediğimiz fay sisteminin deprem tekerrür periyodu da dolmuştur. Bütün bunlar Marmara Denizi içerisinde yakın bir zamanda büyük bir depreme işaret ediyor” dedi.

‘MİNİMUM 7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLACAK’

“Beklenen Marmara depremi minimum 7.2 büyüklüğünde olacaktır” diyen Prof. Dr. Görür, “Bu deprem nüfusu 16 milyon olduğu söylenen bir mega kentte olacaktır. Üstelikte bu kentin yapı stokunun yüzde 60’ının mühendislik hizmeti görmediği iddia edilmektedir. Kalabalık nüfus ve kalitesiz bir yapı stoku herhangi bir depremde can ve mal kaybını en fazla artıran parametrelerdir. Hal böyle olunca, korkarım ki Marmara depremi, Gölcük Depremi’nden çok daha fazla hasar verecektir” ifadelerini kullandı.

‘EN İYİ SENARYO BİLE ÜRKÜTÜYOR’

Meydana gelebilecek en iyi senaryoda bile kendisin ürküttüğünü Prof. Dr. Görür, şöyle devam etti: “İstanbul’da 1 milyon 600 bin binanın olduğu söyleniyor. Olası depremde binaların yüzde 99’unda hiç ölümlü ve yaralanmalı vaka olmayacağını düşünsek bile geriye yüzde 1’e tekabül eden 16 bin tehlikeli bina kalıyor. Bu binaların her birinin 4 katlı olduğunu düşünsek 64 bin katla karşı karşıya kalırız. Her kat 2 daire içerse 128 bin daireyi buluruz. Her dairede en az 4 kişi yaşasa karşımıza tehlikede olan 512 bin kişi çıkar. Bu sayının onda birinin bile hayatını kaybedeceğini düşünseniz rakam yine 50 binleri buluyor. Durum maalesef çok ciddi.”

‘DEPREME KARŞI ÜLKE ÇAPINDA ÖNLEM ALINMADI’

Depreme karşı ülke çapında yaygın bir önlem alınmadığını söyleyen Prof. Dr. Görür, “İstanbul için ise birtakım hazırlık çalışmaları yapıldı. Kimi yol, viyadük ve köprüler güçlendirildi. İSMEP projesi kapsamında devlet daireleri, hastaneler, okullar, vb. güçlendirildi veya yıkılıp yeniden yapıldı. Kentsel dönüşüm başlatıldı. Marmara Denizi’nin altındaki fay sisteminde kilitlenmiş ve stres biriktiren iki kol vardır. Bunlardan biri Yeşilköy-Silivri açıkları arasında uzanan Kumburgaz Fayı, diğeri ise Adaların güneyinde uzanan Adalar Fayı’dır. Yaptığımız araştırmalar sonucu ilk kırılacağını düşündüğümüz kol Kumburgaz koludur” diye konuştu.

RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN