Prof. Dr. Ercüment Ovalı’dan Kovid-19 tedavisine ilişkin flaş açıklama: ‘Acilen klinik testlere alınmalı’

Yayın tarihi: 17 Nisan 2020 Cuma 12:40 am - Güncelleme: 17 Nisan 2020 Cuma 3:48 pm

Aşı ve tedavi geliştirmek için çalışmalar yapan Prof. Dr. Ercüment Ovalı’dan heyecanlandıran açıklama geldi. Ovalı, laboratuvarda yaptıkları araştırmalar sonucunda koronavirüse karşı kullanılmasını tavsiye ettiği etkili bir ilacın adını paylaştı.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, bir aydır üzerinde çalıştıkları bir ilacın ismi 23 Nisan’da açıklamayı planladıklarını ancak ilacın beklediklerinden de etkili olması nedeniyle daha erken açıklama gereği duyduğunu belirtti.

Prof. Ercüment Ovalı’nın ilacı tartışma yarattı! ‘Zaten kullanılan bir ilaç’

Sosyal medyadan açıklamada bulunan Ovalı şu ifadeleri kullandı:

Ercüment Ovalı’nın duyurduğu ilaca Bilim Kurulu’ndan ilk yorum

”1 aydır lab.da çalıştığımız bir ilacın ismini 23 nisanda açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim.”

DORFAZ ALFA İLACI NEDİR?

Dornaz alfa (Rekombinan insan DNaz), human DNaz I enziminin rekombinan formudur. Bu nedenle “rekombinant human DNAz” (rhDNaz) olarak da adlandırılır. Bu ilaç, KF (Kistik Fibrozis) hastalarının mukusundaki nekroza uğramış nötro fillerden açığa çıkan çok miktardaki serbest DNA’yı yıkmak ve böylece solunum yolu sekresyonlarının viskoelastisitesini azaltmak, mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.

Bilim Kurulu Üyesi Yamanel: Gevşeme olmazsa Mayıs sonu Haziran başında bitiririz