Prof. Dr. Ceyhan’dan vahim açıklama: Mevcut hızla gidersek 10 günde vaka sayımız…

Yayın tarihi: 31 Mart 2020 Salı 11:15 am - Güncelleme: 31 Mart 2020 Salı 11:24 am

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mevcut hızla gidilirse koronavirüs vaka sayısının on günde 300 bini bulabileceğini dile getirdi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip koronavirüs vaka şemasına göre hız açısından ilk sırada olduğumuzu belirtti.

‘Virüsün pik yapması an meselesi’ diyen Prof. Dr. Ceyhan: Önümüzdeki 5 gün önemli

Ceyhan, “Mevcut hızla gidersek 10 günde vaka sayımız 300 bini bulur” uyarısını yaptı.

Hürriyet yazarı Hande Fırat’a konuşan Ceyhan şunları söyledi:

‘KLİNİK BULGULARLA HAREKET EDİLECEK’

“Bu yanıltıcı olabilir. Örneğin mevcut hızla gidersek 10 günde vaka sayımız 300 bini bulur. Bunun için altı testten birinin pozitif çıkması gerek. 300 bin rakamı için de bir buçuk milyon test yapmak gerekir. Dünyada hiçbir ülke bunu yapamaz. Tüm ülkeler bu sorunu yaşıyor. O nedenle bir süre sonra artık test sonucu pozitif mi negatif mi aranmayacak. Klinik bulgularla hareket edilecek. Virüsün klinik bulguları hastada varsa tedaviye başlanacak.”

Prof. Dr. Ceyhan canlı yayında uyardı: Bu hafta herkes evine girmezse…

’11 MART’TAN ÖNCEKİ DÖNEME HEMEN DÖNEMEYİZ’

Ceyhan, “Hızı yavaşlatmak için önümüzdeki beş gün kritik. Gevşek olursak vaka sayısını kontrol edemeyiz. Önümüzde uzun bir süre var. Buna kesin bir tarih biçmek doğru değil. Ancak bu iş bir ayda, iki ayda hallolmaz. Dünyada salgın bitmeden, biz kendimizi kontrol altına alsak bile kısıtlamalarla yaşayacağız. 11 Mart’tan önceki döneme hemen dönemeyiz. 11 Mart’tan önceki döneme bir yıldan önce dönemeyiz. Salgın dünyada sürdüğü sürece gevşemememiz gerekiyor. Hayat tarzlarımızı değiştireceğiz.” ifadesini kullandı.