Prof. Dr. Ceyhan: ‘Artık tehlike geçti’ algısı yaratarak normalleşmeye giderseniz…

Yayın tarihi: 7 Mart 2021 Pazar 12:13 pm - Güncelleme: 7 Mart 2021 Pazar 12:13 pm

‘Kontrollü normalleşme’ dönemine ilişkin konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ” ‘Biz bu işi başardık, artık tehlike geçti’ algısı yaratarak normalleşmeye giderseniz, vatandaş da tedbirleri gevşetir.” dedi. Ceyhan ayrıca İstanbul’daki vaka artışının şehirler arası seyahat kaynaklı olduğunu belirtti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle uygulanan hafta sonu kısıtlamalarının ardından ilk kez dün (6 Mart Cumartesi) Cumartesi günü kısıtlamasız geçti.

Milliyet’ten Mert İnan’ın haberine göre, uzmanlar ‘kontrollü normalleşme süreci’ni değerlendirirken Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan tepki geldi. Ceyhan, ” ‘Biz bu işi başardık’ algısı yaratarak normalleşmeye giderseniz vatandaş tedbirleri gevşetir” dedi. Ceyhan, şu ifadeleri kullandı:

“Son bir haftalık dönemde az da olsa tırmanışa geçen vaka artış sayısı Karadeniz’deki tablo ile ilintili. Karadeniz’den her gün binlerce insan İstanbul’a geliyor. Asıl tabloyu ise üç hafta sonra görmeye başlayacağız. İstanbul’da vaka artışı kaçınılmaz olacak. İnsanların pandemiyi ne derece anlayıp anlamadığını bir yıllık süreçte görmüş olmamız gerekiyor. ‘Biz bu işi başardık, artık tehlike geçti’ algısı yaratarak normalleşmeye giderseniz, vatandaş da tedbirleri gevşetir. Mevcut görüntüler sürdükçe pandemiyi atlatamayız”

“NİSAN AYINDA ÜÇÜNCÜ DALGAYI GÖRÜRÜZ”

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen ise son birkaç gündür hastanelere başvuru sayısında artış olduğunu belirterek, “Kafeler, lokantalar böyle dolar taşarsa Nisan ayında üçüncü dalgayı görürüz. Nişantaşı’nda kafe ve kapalı mekânların dolup taştığını gördüm. Trafik her yerde kilitlenmiş durumda. İnsanlar bunaldı ancak dikkatli olmalıyız. Bu şekilde devam edersek maalesef yine kötü günler bizi bekliyor” dedi.

“CİDDİ VAKA ARTIŞLARI GÖRECEĞİZ”

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, yeni normalleşme sürecinin erken olduğunun ısrarla altını çizerek, şöyle konuştu:

“En son söyleyeceğimi ilk baştan belirteyim, İstanbul gibi metropolde bu davranış biçimiyle pandemi sürer gider. Haftalar sonra bir işim dolayısıyla Bakırköy’e gittim. Gördüğüm manzara gerçekten korkuttu. Sokaklar insan yığınlarından geçilmiyor. Umarım olmaz, umarım kimsenin canı yanmaz ama birkaç hafta sonra çok ciddi vaka artışları göreceğiz. Caddeler, sokaklar arabalardan insanlardan geçilmez durumda. Vatandaşlara kapalı, dar alanlardan uzak durmaları gerektiğini söylemekten dilimizde tüy bitti. Maske kullanımımız da sorunlu. Bazı kişiler bir maskeyi günlerce takıyor”