Pro. Dr. Azap: Yeni varyant çok daha bulaşıcı

Yayın tarihi: 29 Kasım 2021 Pazartesi 2:52 pm - Güncelleme: 29 Kasım 2021 Pazartesi 2:52 pm

Corona virüsün Omicron varyantına ilişkin TELE1’e konuşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mİkrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap, söz konusu varyantın daha bulaşıcı olduğunu ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen Omicron isimli varyantının, ilk belirlemelere göre bu varyantın hastalığı geçiren kişileri tekrar etkileme potansiyelinin bulunduğunu açıklamıştı. TELE1’de yayınlanan Gün Ortası programında Begümhan Aydoğan’ın sorularını yanıtlayan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mİkrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap, “Klinik belirtiler bir önceki varyantla benzer. Deltaya göre daha ağır mı seyrediyor, bunu söylememiz şu an çok mümkün gözükmüyor. Ancak şunu söyleyebiliriz, Delta varyantından daha bulaşıcı olduğunu, daha kolay bulaştığını söyleyebiliriz. Nitekim kendisinden önceki varyantların haftalar içinde ulaştığı bulaşma sayısını bu varyant bir iki hafta içerisinde yakalıyor” dedi.

Omicron varyantının tehditleri hakkında konuşan Prof. Dr. Azap, konuşmasına şöyle devam etti:

“Güney Afrika’dan bildirilen kişiler arasında hastalığı geçirmiş olanlar var. En yoğun vakalar zaten şu an orada görülüyor. Hastalığı geçirme oranının yüzde 70’lerde olduğu söyleniyor. Henüz veriler çok sınırlı. Yapıyorsa da nasıl bir hastalık yapıyor? Örneğin geçirmiş olanları ağır etkiliyor olması asıl önemli olur. Ancak elimizde buna ilişkin bir veri yok. Önümüzdeki bir hafta on gün içerisinde daha fazla bilgi sahibi olacağız”

Omicron varyantının vurduğu Bitcoin hızlı toparladı