Sakarya Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada tek kullanımlık poşet çaylarda mikroplastiğe rastlandı.
Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Meral Yurtsever'in yürüttüğü araştırmada bazı poşet çaylar üzerine yaptığı araştırmada, farklı markalarda 11 bardak poşetinin 4'ünde, 11 demlik poşetinin ise tamamında mikroplastiğe rastlandı. Bir poşetten, yaklaşık 13 bin mikroplastik parçacığının suya geçtiğini tespit edildi.
Doç. Dr. Meral Yurtsever, TÜBİTAK projesi kapsamında poşet çayla demleme yapıldığında çaya poşetten geçen mikroplastik miktarını araştırdı.
Yurtsever, "Ortalama olarak bir demlik poşetinden 13 bin mikroplastik parçacığın içeceğimize, yani çaya geçtiğini gördüm. Burada benim incelemede kullandığım teknikle 3 mikrometre boyutuna kadar olan mikroplastik parçalarını tespit edebiliyoruz. Yani çaya 3 mikrometreyle 5 milimetre arasında 13 bin kadar mikroplastiğin geçtiğini söyleyebiliriz." dedi.
POŞET ÇAY YERİNE DÖKME ÇAY TAVSİYE EDİLDİ
Yurtsever, "Tüketicinin aslında çok ambalaj içermeyen ürünlere yönelmesi daha doğru olur. Dökme çayları tercih edebiliriz. Poşet çaylar, tamam, pratikliği inkar edilemez ama gerçekten çevreye ve insana etkileri ve yükü olabilir. Sadece mikroplastik kirliliği açısından değil. Poşet çayları düşündüğümüzde o ilave poşet, etiket, zımba ya da yapıştırıcı, pamuk iplik vs. düşündüğümüzde ekstradan çöp üretmiş oluyoruz ama dökme çay kullandığımızda doğrudan onu alıp bir çaydanlıkta demliyoruz." diyerek poşet çay yerine dökme çay kullanımını tavsiye etti.
https://tele1.com.tr/halka-cay-atanlar-bugun-caya-zam-yapmak-zorunda-kaldiyor-634706/